Vita husets pressekreterare för presidentens talan till media och ut i världen. Det är en position som innebär hög synlighet genom att kommunicerar det dagliga arbetet och frågorna från presidentadministrationen. På fredag, den 13 maj, gör den nuvarande pressekreteraren Jen Psaki sin sista dag på jobbet och ersätts från och med lördag av Karine Jean-Pierre, som därmed blir historisk som den första svarta och den första öppet gay pressekreteraren för Vita huset.

”Jill och jag har känt och respekterat Karine länge och hon kommer att vara en stark röst som för min och min administrations talan” sa president Joe Biden om Jean-Pierre när hennes nya roll tillkännagavs.

Hon är gift med CNN-korrespondenten Suzanne Malveaux och tillsammans har de en sexårig dotter. I samband med att Vita huset lystes upp i regnbågsfärger under förra årets amerikanska Pride-månad delade hon med sig av sin komma ut-berättelse på Twitter.

”Jag kom ut till min mamma när jag var 16 år gammal. Den motbjudande minen i hennes ansikte gjorde att jag sprang tillbaka in i den ökända garderoben och smällde igen dörren. Efter det blev min läggning en familjehemlighet vilket den förblev i många år” skrev Jean-Pierre på Twitter men har sedan dess sagt att hennes mamma senare kom att acceptera och stötta henne.

Uppvuxen i Queens, New York med en pappa som var taxichaufför och en mamma som var hemsamarit har hon flera gånger poängterat hur hennes ödmjuka bakgrund eldat på det politiska intresset. Hon har fram till nu varit vice pressekreterare och arbetade innan dess som politisk analytiker för USA:s nuvarande vicepresident Kamala Harris under demokraternas presidentkandidat-kampanj 2020. Dessförinnan arbetade hon för den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama.