Det ser ut som att planerna på att Köpenhamn skall ära veteranen inom den danska hbt-rörelsen Axel Axgil genom att namnge ett torg intill Rådhuspladsen efter honom, går i stöpet.
Orsaken är att det i tisdags vid ett möte med Teknik- og Miljøudvalget i Köpenhamn framkom att Axel Agil under en period i slutet av 80-talet varit medlem i ”pædofilgruppen”. Uppgiften kom från Spar Nord som har sin verksamhet vid den plats som skulle ha uppkallats efter Axgil.
Pædofilgruppen var en underavdelning av danska LBL, som idag heter LGBT-Denmark och som Axel Axgil var med om att grunda 1948.
Axel Axgil satt under femtiotalet i fängelse ett år för att ha producerat pornografi men också för att ha haft sexuell kontakt med en 14-årig pojke och en 17-årig som på den tiden ansågs minderårig om det rörde sig om homosexuella kontakter, dock inte heterosexuella.
Uppgifterna om att Axel Axgils suttit i fängelse är inte nya, utan lyftes senast i journalisten Bjarne Henrik Lundis bok ”Kampen for kærligheden” där det även framkom att Axels partner Eigil Axgil under sin ungdom varit medlem i danska Waffen SS. Det gjorde att det i vintras bröt ut en hård debatt i Danmark kring landets motsvarighet till QX GayGala, som fått namnet Axgil-galan. Danska idrottsorganisationen Pan Idræt valde att inte längre stötta galan på grund av att den bar även Eigil Axgils efternamn.
De nya uppgifterna, som Spar Nord ”fått genom att googla” handlar om att Axel Axgil i samband med att Pædofilgruppen skulle uteslutas ur LBL-Danmark gick med i den för att visa sitt stöd för deras arbete.
Konsekvenserna av att detta nu lyfts i dansk politisk debatt ser ut att bli att Köpenhamnspolitikerna gör helt om.
– Det handlar väl om att heller tappa ansiktet än hela huvudet, säger Liberal Alliances Lars Berg Dueholm till Politiken.
Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), som drivit förslaget, säger till Politiken att man skall ta reda på mer fakta innan man tar ett slutgiltigt beslut om torget. Från danska LGBT-Danmark säger talespersonen Vivi Jelstrup i nyhetsprogrammet TV Lorry att ”Hans betydelse fortfarande är stor även om det finns sprickor”.


Dansk homokämpe var med i Waffen SS under kriget