I helgen var den stora Pridehelgen i Växjö med avslutande Prideparad. I samband med firandet hade den närliggande orten Tingsryd hissat en regnbågsflagga utanför kommunhuset för att ta ställning för alla människors lika värde. Men det visade sig vara en gest som inte uppskattades av alla.

Under helgen halade någon ner flaggan för att istället hissa den amerikanska sydstatsflaggan som symboliserar ett ställningstagande mot att slaveriet i USA upplöstes i mitten av 1800-talet.

Regnbågsflaggan återfanns och hissades igen stolt utanför kommunhuset i lördags. Men då hände samma sak igen. I måndags återfanns Tingsryds regnbågsflagga en sista gång, då bränd på en skolgård.

Magnus Carlberg (S) som är ledamot i kommunstyrelsen och initiativtagare till att Prideflaggan hissades säger att attackerna visar hur viktigt kommunens ställningstagande är.

– Skadegörelsen riktad mot Prideflaggan och det otillåtna hissandet av en sydstatsflagga visar hur viktigt det är att vi fortsätter ta ställning för allas lika värde, mångfald, inkludering och allas rätt att älska den man vill. Det är värderingar som Tingsryds kommun ska stå upp för, säger Carlberg.

Händelsen har polisanmälts och Tingsryds kommun uppmanar alla som har gjort iakttagelser om händelsen att kontakta polis.