Igår rapporterade QX att fem regnbågsflaggor klippts ner utanför Arbetets museum i Norrköping då Elisabeth Ohlsons utställning id:TRANS hade vernissage för att smygstarta stadens Pridefirande East Pride, som äger rum den här veckan.

Tobias Holmberg från East Pride berättade då att de tyvärr inte var förvånade över att möta motstånd när det vankas regnbågsfestival.

– Det är femte året som jag är inblandad i arrangerandet av East Pride och alla år har det varit någonting. Vi har haft allt från nazistklotter i parken till skadegörelse mot Svenska kyrkan, sade Holmberg.

En Norrköpingsbo som fått veta att ännu en Pride-vandal varit i farten bestämde sig för att kärleksbomba platsen där flaggorna klippts, och inatt tog hen till området runt Arbetets museum med flera hundra olika Pride-flaggor i packningen som hängdes upp längs bron, på statyer och på museet.

– Det här är ju verkligen en symbol för hur Pride i Norrköping organiseras, det är ett gräsrots intiativ. Det är ingen som är kopplad till oss utan det är engagerade Norrköpingsbor som sett sabotaget och som nu har fyllt hela området med hundratals flaggar, och det är så otroligt fint, säger Holmberg och fortsätter:

– Det här är en otrolig pepp som vi tar med oss in i resten av Pride-veckan som bara har börjat.

Kommer de få hänga kvar?

– Det hoppas vi, Arbetets museum kommer nog inte plocka ner dem i första taget. Och förhoppningsvis så slipper vi fler sabotage och får bara fler kärlekshyllningar.