På den gamla goda tiden, si så där på 70-talet, fanns det två avdelningar av RFSL i Göteborg. Friends och RFSL avdelning 2.
Avdelning 2 var den förening som arbetade mest utåtriktat. Tvåan kom till 1971 som enligt tidningen Revolt, ”var året då alla de nya grupperna och öppna bögarna stormade in i RFSL och skrämde upp de gamla”. Lite som i vår tid när hbtq-aktivister stormat in i homostugorna och skrämt upp de gamla.
Medan de ”gamla” i Stockholm helt sonika lämnade RFSL då gardinerna från klubblokalen togs bort och sexualpolitiska aktivister använde nya provocerande begrepp så blev det två avdelningar i Göteborg.
Efter käbbel och bråk så kunde de två till slut leva sida vid sida och respektera varandra.
Om Friends skriver Michael Holm i Revolts oktobernummer 1978: ”Det märkliga – och underbara – med Friends är att man lyckats samla människor i alla åldrar och även om kvinnorna här, som överallt annars på bögklubbar, är i minoritet, så är de inte så få. De märks.”
Fester hölls var 14:e dag på Annedalsgården i hörnet Rygatan/Carl Grimsgatan och en gång om året var det stor fest med Condors orkester, liksom diskotek. Och Maggan berättar för Revolt att det är fullt hus när Friends har fester: ”Könen är inte rädda för varann, här är familjärt med fart och tryck”.
På bilden, som Michael Holm tog, syns Ingegerd, en av RFSLs då mest tongivande transaktivister, Maggan och så längst till höger Eirik Roen. Han var 1978 ett nytt tillskott till Friends och hade varit förbundsordförande i norska Forbudet (numera FRI). Han konstaterar att Forbundet i Norge var starkare än RFSL i Göteborg.
”Det berodde på att Forbundet var enda möjligheten som fanns i Oslo förr. Man kunde därför samla bögarna och flatorna på ett annat sätt. Till och med parksex och sånt var bra mycket farligare i Oslo, det var friare i Sverige. Så blev RFSL inte på samma sätt den naturliga träffpunkten”, spekulerade Eirik som dessutom med den mer hemvävda GBG-föreningen hoppades motverka ”de rollspel som lätt utvecklas i subkulturen”.
I mitten av 90-talet upplöstes Friends Club och RFSL har sedan dess en enda avdelning i stan.