I torsdags gick Pridetåget genom Jerusalem i Israel för 20:e gången. Evenemanget tvingades genomföras under hög polisbevakning efter att dödshot mot arrangörerna och paraden kommit in under Prideveckan, rapporterar Washington Blade.

I onsdags greps en 21-årig man efter att ha skickat meddelanden till Jerusalem Open House of Pride-chefen Emuna Klein Barnoy samt till två israeliska lagstiftare där 21-åringen skrev att Jerusalem var en helig stad där ”vi inte inte kommer att tillåta att en Prideparad äger rum”.

I meddelandena ska det även ha funnits referenser till 16-åriga Shira Banki som knivhögs till döds när hon deltog i Jerusalems Prideparad 2015 av den ultraortodoxa mördaren Yishai Shlissel. Shlissel hade då precis släppts från fängelset efter att ha avtjänat ett tio år långt fängelsestraff för att ha knivhuggit deltagare i Jerusalems Prideparad 2005.

Efter hoten och de tidigare attackerna mot Jerusalem Pride hade polisen säkrat upp med 2 400 poliser för att skydda evenemanget. Enligt The Times of Israel högbevakades 180 personer som identifierats som hot mot paraden och deltagarna där 20 av dem bedömdes som ”hög risk att gå till attack”. Under torsdagen togs även tio personer in till förhör efter misstänkt beteende.

När det stod klart att paraden genomförts utan att någon utsatts för fysiskt våld höll Knessets (Israels parlament) talman Mickey Levy ett tal till Pridedeltagarna vid ”målgången” där han sa att han skakats av hoten mot evenemanget.

”Jag kom hit idag för att stå med er mot ondskan. Du har rätt att älska den du vill. Du har rätt att gifta dig med den du älskar. Du har rätt att bilda familj som alla andra. Det här är inte privilegier, det är grundläggande rättigheter för alla medborgare i vårt land” sa Levy enligt The Times of Israel.