Förra året skulle Baltic Pride ha ägt rum i Tallinn, Estland, men ställdes in på grund av pandemiomständigheter. Men i helgen var det dags för de baltiska staterna Lettland, Estland och Litauen att få bjuda in till Baltic Pride igen och i år stod Vilnius som värdstad.

När Prideparaden gick av stapeln i lördags samlades över 10 000 deltagare för att marschera för kärlek och lika rättigheter. Litauens finansminister Aušrinė Armonaitė och justitieministern Ewelina Dobrowolska gick med deltagarna, medan landets ledande politiker lyste med sin frånvaro, rapporterar LRT.

Som tur var fylldes det på med utländsk politisk närvaro, däribland Sveriges utrikesminister Ann Linde som prajdade i Baltikum för tredje gången och den här gången hade Linde fått hedersuppdraget att invigningstala.

”Pride är alltid både glädje och allvar. Utvecklingen för hbtqi personers rättigheter har gått åt fel håll i Europa under flera år, men vi kämpar vidare. Pride är ett tillfälle för kamp, men också gemenskap och firande av de segrar vi faktiskt vunnit.

Baltic Pride som samlar både Estland, Lettland och Litauen hölls idag med mycket folk, fest men också med politiska budskap. Tyvärr har man mycket kvar att göra för hbtqi personers rättigheter i dessa länder. Just därför är det så viktigt att visa sitt stöd. Vi kommer framåt tillsammans” skriver Linde om uppdraget på Facebook.