Politiker från flera olika partier har gått ihop för att ta fram ett lagförslag som skulle legalisera civila äktenskap för samkönade par. Förslaget lämnades in till underhuset i går och kort efter gick landet president Milos Zeman till attack mot förslaget, rapporterar AP.

Skulle lagförslaget röstas igenom tänker Zeman lägga in sitt veto för att sätta stopp för civila regnbågsvigslar.

”Jag vill tillkännage att om jag skulle få en sådan lag att skriva under så kommer jag att lägga in mitt veto. En familj är en union mellan en man och en kvinna. Punkt slut.” sade Zeman och konstaterade att samkönade par redan har möjlighet att ingå partnerskap, och det får räcka.

I Tjeckien är presidentposten till stor del en ceremoniell post och Zemons utlovade veto mot samkönade äktenskap skulle vara verkningslös om en majoritet i underhuset röstade ja till förslaget.

Den hårda jargongen mot regnbågscommunityt är inget nytt för den tjeckiska presidenten vars verbala attacker mot hbtqi-personer ofta blir rubriker. Senast förra sommaren blev han en internationell snackis efter att ha kallat transpersoner för ”äckliga” i en tv-intervju.

”Jag kan förstå bögar och lesbiska och så. Men vet du vilka jag inte förstår mig på överhuvudtaget? Transpersoner. Om någon genomgår en könsbytesoperation begår den ett brott mot sig själv. Varje operation är att ta en risk. Och dessa transpersoner är äckliga enligt mig” sa Zeman och passade på att berätta att om han hade varit yngre så hade han anordnat en heterosexuell demonstration som han menar skulle locka miljontals människor.