Lithur väckte stort uppseende när hon i en radiointervju 2011 kritiserade dåvarande presidenten John Atta Mills uttalande att ”homosexualitet aldrig kommer att bli lagligt i Ghana”.
Hon kallade presidentens uttalande ”en skymf mot landets homosexuellas fundamentala mänskliga rättigheter”.
När det stod klart att Mills efterträdare på presidentposten ville utse Lithur till minister för jämställdhet och barns sociala rättigheter utbröt ett ramaskri. Inte bara bland religiösa ledare utan även bland majoriteten av Ghanas folk som motsätter sig en legalisering.
Proteststormen tilltog när Nana Oye Lithur i ett tv-program förra veckan utvecklade sin syn på kärlek mellan personer av samma kön.
– Ghana måste göra upp med homofobin. Vi kan inte utifrån en persons sexuella läggning säga att han eller hon inte ska ha några mänskliga rättigheter, sade hon.
Lithur framhöll också att konstitutionen enbart nämner förbud mot analsex och att bestraffningen av homosexuella handlingar i allmänhet därmed strider mot grundlagen.
En organisation för ”bekymrade” präster och ett ”nätverk för moraliskt medvetna” uppmanar i hårda ordalag parlamentet att inte godkänna Lithur som minister. I ett utskottsförhör i fredags tog Lithur tyvärr delvis tillbaka sina tidigare uttalanden.

– Jag har aldrig sagt att homosexualitet ska legaliseras, sade hon bland annat.
Om Lithur godkänns som minister får det ses som ett första litet steg mot ökad homotolerans. Särskilt på en kontinent där i stort sett alla stater förbjuder homosexuell kärlek. Och där i ett land, Uganda, parlamentet snart ska rösta om att införa dödstraff.
Man bör också minnas att det har gått knappt 35 år sedan svenska riksdagspolitiker för första gången vågad öppna munnen och börja tala om tolerans och gayrättigheter.
Ghana brukar framhållas som bäst i klassen i Afrika när det gäller demokrati och yttrandefrihet. Ändå lever de flesta bögar och lesbiska sina liv i hemlighet. Någon öppet verkande gayorganisation finns inte.
I huvudstaden Accra finns inga officiella gaybarer, däremot barer som tolererar bögar och lesbiska som gäster om man uppträder diskret.
Ändå är Ghana ett underbart, vänligt och spännande land att turista i med sina regnskogar och milsvida, orörda sandstränder längs Atlantkusten.
Är man två män som ska bo på hotell kan det dock vara klokt att fråga efter ett rum med två separata sängar när man bokar. Oftast är det dock inga problem.

Fotot kommer från en intervju om Mänskliga rättigheter som sänds på Vimeo