Kvinnliga par som får barn utomlands genom assisterad befruktning med donerade spermier har diskriminerats i svensk lag. Vid en flytt till Sverige har den icke biologiska mamman tvingats adoptera sitt barn, trots att hon redan är juridisk förälder till barnet utomlands. När ett heterosexuellt par har genomgått samma behandling utomlands med donerade spermier så har den icke biologiska pappan inte behövt adoptera sitt barn, registreringen av föräldraskap har för olikkönade par skett automatiskt.

Igår röstade samtliga partier förutom Sverigedemokraterna för en lagändring som innebär att diskrimineringen av regnbågsfamiljer får ett slut. Från och med den 1 augusti i år är lagen könsneutral.

Det är för den svenska fotbollsstjärnan Hedvig Lindahl glädjande besked som efter fem år nu blir juridisk förälder till ungsta sonen Nathan.

På Instagram kommenterar hon gårdagens beslut med att utropa ”Äntligen Sverige”.

”Något som har varit en fläck i Sverige och förlegat är faktumet att jag som juridisk förälder till det av våra barn som är fött utomlands fram till idag inte ansetts som hans juridiska förälder i Sverige” skriver hon och fortsätter:

”Från och med den 1 augusti erkänns jag som juridisk förälder vid dessa situationer. Inte en dag för sent!”