Florida Parental Rights in Education Act – också kallad ”Don’t Say Gay”-lagen – träder i kraft idag i Florida i USA.

Den kontroversiella lagen, som varit omdebatterad under de senaste månaderna, förbjuder delstatens skolor från att prata om sexuell läggning eller könsidentitet med barn i upp till tredje klass. I högre årskurser kan sådana ämnen tas upp bara om de är ”lämpliga för elevernas ålder”.

Lagstiftningen anses ännu vara otydlig, och det är ännu inte helt klart hur den ska verkställas, men Pinknews skriver att skolpersonal i Orange County redan har fått ta del av riktlinjer att följa.

I en del skoldistrikt ska lärare ha varnats för att bära regnbågssymboler på sina kläder. Foton på samkönade partners får inte stå framme på skrivborden, och ”Safe Space”-klistermärken ska plockas bort från klassrumsdörrar. Lärare i grundskolan uppmanas att inte ens prata om sina familjer, då det skulle kunna bryta mot lagen.

– De får det att låta som att det är något äckligt att vara gay, att barnen skulle bli obekväma av att veta att jag är gift med en man, säger en besviken Florida-lärare som sagt upp sig efter 11 år.

I lagen står det också att skolanställda måste informera föräldrar ”om elevens mentala, emotionella eller fysiska hälsa och välbefinnande påverkas”. Kritiker menar att lagen tvingar lärare att rapportera när homo- och transsexuella elever kommer ut för dem.

– Det som händer just nu, med censuren av regnbågsflaggor och skoldistrikt som vill knuffa HBTQ-studenter och lärare in i garderoben, är exakt vad vi sa skulle hända med Don’t Say Gay-lagen, säger den öppet homosexuelle demokraten Carlos Smith till NBC News.