Londons borgmästare Sadiq Khan kopplade lördagens Pride-parad i London, 50 år sedan första Pride-marschen i de brittiska huvudstaden, till terrordådet i Oslo förra helgen. Budskapet i London, där kring en miljon deltog, var tydligt: vi kommer inte att skärmmas till tystnad, vi kommer fortsätta fira kärlek och mångfald.

London Pride 2022

En avdelning i London-paraden hade bytt ut regnbågsfärgerna mot de blå-gula. Ukrainare tackade för stödet och uppmanade till fortsatt solidaritet med landet i dess försvar mot Putin-Rysslands krig. ”Om du står upp för frihet, stå då upp för Ukraina” stod det på plakaten.

I Helsingfors gick statsminister Sanna Marin, själv uppvuxen i en regnbågsfamilj, med i paradens start. Hon passade på att lova en ny translag till hösten som bland annat kommer avskaffa tvångssterilisering som krav för könskorrigering. Även Jenni Haukio, President Sauli Niinistös fru, fanns med i paraden. Polisen uppger enligt Yle att omkring 70 – 80 000 personer deltog i firandet som traditionesenligt startade vid Senatstorget och avslutades med en parkfest.

Se hela bildspelet från paraden på QX.fi.

I Borås gick enligt polisens uppgifter till SvT nära 1000 personer med i årets Parad. I Västerås, där Pride är en del av Cityfestivalen, var det ”rekordmånga” deltagare där bland annat brandkåren åkte med i paraden, rapporterar SvT. I Karlskrona genomförs paraden under söndagen. På tisdag är det dags för Sölvesborg Pride dit omkring 5000 personer antas komma. Arrangörerna, Karlskrona Pride, söker fler volontärer till paraden berättas i Sydöstran.