Under torsdagens regeringssammanträde beslutades att till den pågående utredningen om hedersrelaterade brott även ta med en genomgång av om dagens lagstiftning räcker för att skydda hbtq-personer som utsätts för omvändelseförsök. Utredningen om hedersbrott skall vara klar om ett år och skall då även kunna uttala sig om en kriminalisering av omvändelseterapier för homo-bisexuella om transpersoner behövs.

Uppgiften kommer via Dagens Nyheter som under en tid granskat olika kristna och muslimska församlingar.

Regeringens agerande är för vagt menar dock riksdagsledamoten Robert Hannah (L) som under lång tid drivit frågan om ett förbud i riksdagens och genomopinionsbildning.

– Regeringen borde ha tillsatt en förbudsutredning. Det här är inte att ta frågan seriöst. Det är uppenbart att lagen idag inte skyddar offer. Olaga tvång skyddar inte unga från att bli hjärntvättade, säger han till QX.

RFSL välkomnar att frågan nu utreds.

– Omvändelseförsök orsakar stort lidande och det är dags att det förbjuds, oavsett om det sker för att ändra någons sexuella läggning eller någons könsidentitet. Upp till var femte ung utsätts och det är mycket allvarligt, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely.