I slutet av juni öppnades ett skyddat boende, kriscentret Tårnbyhus, i Tårnby på Amager nära Kastrup. Boendet riktar sig till hbtqi-personer och familjer som utsatts för våld i nära relationer eller som befinner sig i en akut livskris.

I ett pressmeddelande kallar Susanne Branner Jespersen på LGBT+ Danmark (motsvarigheten till RFSL) öppningen av det nya kriscentret för en ”stor seger”.

– Befinner man sig i en så utsatt situation så är det avgörande att man inte dessutom skall behöva oroa sig för andras synsätt eller reaktion på ens könsidentitet eller sexuella läggning.

Kort innan öppningen presenterades en rapport från Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE som visar att våldsutsatt hbtqi-personer mer sällan söker hjälp genom de traditionella vägarna. Branner Jespersen hoppas att det nya centret kommer få utsatta hbtqi-personer att nu söka hjälp.

Den 28 juni visades centret upp av ägaren Forenede Care för bland annat Trine Bramsen, Jämställdhetsminister.

RFSLs Stödmottagning bedriver sedan 2009 ett skyddat boende i Stockholmsområdet med idag 1-2 platser där placering sker via socialtjänsten. 2011 öppnade Stockholm Stads verksamhet Kruton för att även ta emot killar som utsätts för hedersvåld och förtryck.