Vi möts över en pizza på Östermalm där Fredrik till vardags jobbar på ett konsultföretag. Idag sitter han i regionfullmäktige för Moderaterna i Stockholms län och i regionstyrelsen. Och vill det sig väl efter valet tar han plats i riksdagen. Men det är inte därför vi ses. Vi ska prata Pride och ta reda på vem denne 44-årige ordförande för Stockholm Pride är. 

– Vi har lovat Stockholm stad ett återstartsparty de aldrig skådat, säger han spontant om årets Pridefestival. 

Återstarten beror självklart på pandemin som satte stopp för parader och det vanliga Pridefirandet både 2020 och 2021. Så nu jäklar ska det bli fest.

Ligger ni bra till?
– Ja, det tycker jag. Det tuffar på. Temat är satt, vi har en dogtag av Tone Sekelius, vi har en pridelåt av Johan Hummonen, Gunn Lundemo jagar artister och PrideHouse bokas på. I dagarna ska vi erbjuda tre personer att invigningstala, i Pridepark och i Pridehouse.

Hur mycket Pride har du haft tidigare i ditt liv?
– Jag har suttit i Stockholm Prides styrelse sedan 2018 och innan det reste jag land och rike runt på nästan alla Pridefestivaler som ordförande för Öppna moderater. Jag har gått i parader, hållit i seminarier och stått på scener och debatterat. Från Pride i Kalix till Pride i Malmö.

– Min första Pride var 1999, då gick jag i paraden med Moderata ungdomsförbundet som jag varit medlem i sedan jag var 14. 

Fredrik kom ut i 18-19 års åldern, något som han beskriver som en axelryckning. Han är uppvuxen i bruksorten Sandviken. Efter gymnasiet gjorde han militärtjänsten i Östersund för att sedan plugga till jurist i Uppsala. Idag bor han i Tyresö och är sedan 22 år tillbaka tillsammans med sin man Mikael.

– I gayår är väl det 145 år, säger han och skrattar. Vi är som ett gammalt gift par. 

Men att bli föräldrar har aldrig varit aktuellt.
– Nej, varken barn eller hund har varit aktuellt. Men vi har en krukväxt som vi lyckats hålla vid liv i 1,5 år (skrattar), det är rekord. 

I Tyresö har Fredrik varit kommunalråd under ganska många år och det var i den rollen han för första gången fick uppleva homofobi.
– Det har väl hänt någon enstaka gång att någon skrikigt något otrevligt i offentliga sammanhang eller att jag fått något mail, men det är ju i min roll som politiker i Öppna moderater. Som privatperson har jag aldrig upplevt homofobi. 

Ett fint Prideminne han har är när Fredrik Reinfeldt höll tal 2003 i Pridepark.
– Det var många som tyckte det var kontroversiellt då. Men Pride måste våga vara lite kontroversiella. Det ska vara en plattform för diskussion. Vi måste kunna prata om droger och surrogat även om det är en kontroversiell fråga för vissa i communityt. 

Tycker du att SD ska bjudas in?
– Det finns ett årsmötesbeslut på att inte bjuda in dem, men skulle medlemmarna vilja väcka frågan igen får den diskuteras. Men idag är det absolut inte aktuellt.

Vad har Stockholm Pride för rykte idag tror du?
– Förhoppningsvis något positivt, en del kanske tycker att det är för kommersiellt, andra tycker att det är för vänster. Pride ska vara ett stort party men det ska även finnas plats för allvar och seriösa samtal för att vi ska kunna ta steg framåt. Pride är ett bra tillfälle för hela Sverige att mötas.

Var hittar man dig i Pridepark?
– Om jag är där som privatperson och är ledig så står jag i champagnebaren under schlagerkvällen. Det är min grej. Schlagerkvällen är viktig och jag är en stor entusiast, särskilt när det kommer till Eurovision. Det är en helig vecka varje år. Och jag har på riktigt avslutat möten i förtid för att hinna hem till en semifinal i Eurovision. Det var när kommunen hade möte med Villaföreningen, då reste jag mig upp och sa, ”om 20 min börjar semifinalen i Eurovision, och som jag sagt i förväg så tänker jag gå hem nu”. De tyckte väl inte att jag var riktigt normal.

Reser du även iväg och ser Eurovision på plats?
– Nej, jag tycker det ska upplevas på TV. Där gör den sig bäst. 

Är du resvan i övrigt?
– Ja, det får jag nog säga. Jag och min man reser ofta. I helgen var vi till exempel i Lofoten. Veckan innan det i Danmark och besökte Ribe som är Nordens äldsta stad. Sen gillar jag utförsåkning så i år var vi i Vemdalen och åkte skidor. Jag föredrar utförsåkning framför längdskidor. 

Så Vasaloppet får vänta?
– Ja, det är inget jag kommer att ge mig på.

Är du en sportnörd?
–  Ja, det får jag nog säga. Jag är djurgårdare och slavisk entusiast av Vinterstudion på tv. Att vakna lite småbakis i soffan på vintrarna med André Pops är inte helt fel. 

Något som väldigt många längtar efter är Prideparaden, särskilt i år. Jag gissar att det kommer gå en och annan politiker i paraden?
– Ja, så lär det nog bli (skrattar). Och på tal om Fredrik Reinfeldt så var ju faktiskt han den första sittande premiärministern i världen som gick i en Prideparad, det var en viktig symbol. Och i år hoppas vi självklart att vår statsminister Magdalena Andersson ska gå i paraden. Jag har själv alltid gått i paraden, men någon gång måste jag sluta vara engagerad i Pride så jag får se paraden. För det har jag aldrig gjort. Det ser jag fram emot.