Under föreläsningen kunde man ta tillfället i akt att lära sig om fittans anatomi, hur man når klimax, olika sätt att ha sex på och säkrare sex för kvinnor som har sex med kvinnor. Sexologen Suzann Larsdotter och sexupplysaren Caro Wikbro Rannberg var på plats för att sprida mer kunskap om den vackra vaginan.

En föreläsning om fittor, varför behövs det?
– Kunskapen är fortfarande så pass låg. Man pratar inte om lustanatomi i skolan även om sexualundervisningen har blivit bättre. Det är en vinstlott att få god sexualundervisning. Det kom fram en kvinna nu efter föreläsningen och sa “varför har jag inte hört det här tidigare i mitt liv”, säger Suzann.

– Kunskap är makt. Ju mer man kan om sig själv och sin kropp desto mer njutning kan man få. Det handlar även om säkrare sex och hiv-prevention, säger Caro.

Okunskapen kring fittan beror enligt sexexperterna på att den är osynlig i vår kultur och förknippas ofta med skämt om att den luktar illa och att den är ful.

– Vi lever i en fittfientlig kultur vilket leder till att folk vill förminska sina blygdläppar eller vill fettsuga venusberget. Nästan alla har sett en bild på en erigerad kuk men nästan ingen har sett en bild på en erigerad fitta. Fittan är inte representerad i vårt samhälle, säger Suzann.

De tror också att kunskapsbristen beror på att RFSL:s huvudfokus har varit MSM (män som har sex med män) och att KSK (kvinnor som har sex med kvinnor) har blivit osynliggjorda.

– Kvinnors hälsa har inte tagits på lika stort allvar. Det har varit ett större behov att arbeta med hiv-prevention, vilket är viktigt, men det har också orsakat att RFSL inte haft resurser eller pengar att jobba med kvinnors sexuella hälsa, säger Suzann.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om fittan?
– Det är nog okunskapen om klitoris. Erfarna flator vet om det, men många vet inte om att klitoris är det viktigaste stället att stimulera på. Det är fortfarande många som inte förstår hur en kvinna kan ha sex med en kvinna. Det är så jävla sorgligt, säger Suzann.

En återkommande fråga som både Suzann och Caro brukar få är “hur man får orgasm”.
– Men alldeles för lite män frågar. De bryr sig inte tillräckligt mycket om kvinnors orgasm. Jag skulle vilja ha den här föreläsningen för en heterosexuell manspublik för det är de som behöver det som mest. Lesbiska har ju bättre sex än heterokvinnor, säger Suzann.

Under föreläsningen pratade ni om orgasmglappet och att heterosexuella män kommer 95 procent av gångerna de har sex, heterosexuella kvinnor 65 procent och lesbiska 86 procent. Vad är det männen egentligen inte hajjar?
– De tror att kuken är ett trollspö. Att den räcker till och att ju större kuk desto bättre. Så är det ju definitivt inte, bara en fjärdedel av alla kvinnor kommer via penetration, säger Suzann.

Vad har ni fått för respons på era föreläsningar?
– Folk är glada och förvånade att de inte har vetat sådana banala grejer om kroppen. Det har varit som ett väckelsemöte för många. Jag blir lite ledsen när femtioåriga kvinnor kommer fram till mig och inte vet självklarheter om fittan och njutning, säger Caro.

Jag tror många av våra läsare är nyfikna – vilka är era bästa orgasmtips?
– Det som lebsiska är bäst på. Anledningen till att lesbiska har bättre sex än heterokvinnor är att de tar mer tid på sig, varierar vad de gör, tror inte på den samtidiga orgasmen och ser till att alla inblandade får orgasm. De tror inte på “one size fits all”. De kan slicka lite, pilla lite, gnida lite. Och kommunikation är både viktigt och sexigt under samlag, säger Suzann.

Några snabba tips hur tjejer som har sex med tjejer kan ha säkrare sex?

– Det viktigaste är att få in en testrutin om man har flera sexuella partners. Hitta en testmottagning där du trivs, mår bra och där det är vettig personal. Våga berätta hur du har sex, säger Caro.

– Tyvärr vet inte alla mottagningar att kvinnor kan få könssjukdomar så du kan ibland bli bemött av okunskap. Det är ett stort problem. Ett annat problem är att lesbiska inte tar cellprovtagningar och de är överrepresenterade när det gäller cancer så det är jätteviktigt, avslutar Suzann.