Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) som grundades av partiledaren, Gustav Kasselstrand efter att han uteslöts ur Sverigedemokratisk ungdom. På AFS:s sociala medier kallar de ”alla till Stockholm” på lördag för att delta i partiets valupptakt i Rålambshovsparken, intill Norr Mälarstrand där Stockholms Prideparad startar. De varnar också familjer som ska besöka mötet att ha ”noga uppsikt” över sina barn när de passerar Prideparaden för att skydda dem mot ”HBTQ-lobbyn”.

QX har pratat med Susanne Wikland tf biträdande polisområdeschef i Stockholm city om säkerhetsläget inför lördag.

Alternativ för Sverige och Stockholms Prideparad precis intill varande. Hur kommer det här att gå egentligen? 

– Vi har vetat om att Alternativ för Sveriges möte och Prideparaden är planerat samtidigt i flera månader. Vi har också planerat för det här i flera månader. Vi har funderat över olika scenarier och har tagit ut resurs som är väl tilltagen så att vi ska klara av att se till att alla får framföra sina åsikter på lördag, förhoppningsvis tryggt och säkert.

Enligt AFS ville de först hålla sitt möte på en annan plats vilket inte gick. Varför landade just i Rålambshovsparken så nära paraden traditionsenliga start? 

– När man ansöker om tillstånd för att få hålla en allmän sammankomst remitteras denna till Stockholm stad. Val av plats bestäms därefter.

Jag tror att många nu frågar sig om det verkligen är så smart att AFS och Stockholm Pride ska ha sammankomster intill varandra.

– Vill man arrangera en sammankomst i Sverige så är det otroligt starkt grundlagsskyddat. Vårt uppdrag är inte att lägga någon vikt i vilka åsikter man har, utan vår uppgift är att säkra att man kan genomföra det man önskar skydda det. För oss i Stockholms polisen är det inte så ovanligt att hantera det här. Vi har många sammankomster med olika åsikter, men jag har full förståelse för att man tänker ‘är det här verkligen en lämplig plats?’

Hur kommer man märka av er närvaro på lördag? 

– Det kommer finnas mycket uniformerad polis under Prideparaden utmed tåget, men det är också väldigt mycket åskådare så det är svårt att göra sig sedd. Jag hoppas att allmänheten ska se oss och känna sig trygga också och att de ska komma fram och berätta om de ser något konstigt. För det är viktigt att vi får information väldigt fort.

Vad vill du säga till de som känner sig oroade över att AFS har sitt möte samtidigt som Pride, särskilt med tanke på skjutningen under Oslo Pride i juni och mordet på öppen gata under Almedalsveckan? 

— Jag vill inte att man ska känna sig orolig. Tänk på att vi har tagit det fruktansvärda som hände i Oslo i beaktning, vi har tagit Almedalen i beaktning och vi har tagit ut resurser för att kunna hantera det. Kom också ihåg att det är viktigt att man håller ögon och öron öppna om man ser något konstigt och rapporterar det till oss.

Hur ska man göra det? 

– Kontakta närmaste polis eller ring in till oss. Bara ni gör det, det är viktigt.