Den 17 februari greps Brittney Griner på flygplatsen i Moskva då hon skulle flyga hem till USA där hustrun Cherelle väntade på henne. Griner hade som många andra professionella basketspelare varit i Ryssland för att spela i den välbetalda ryska ligan mellan WNBA-säsongerna.

Senast för en vecka sedan kom rapporter från USA att de pågick förhandlingar om ett fångutbyte mellan länderna och enligt USA såg utgången ljus ut. Ryssland har dock sagt att det inte är aktuellt med något fångutbyte.

Men för några timmar sedan meddelade Ryssland att Griner nu dömts till nio års fängelse. I rättegången erkände sig Griner skyldig till innehav av cannabisolja men menade att brottet begicks av misstag.

President Joe Biden fördömer rättegångens utgång i ett pressmeddelande och utlovar att få basketstjärnan friad.

”Idag fick den amerikanska medborgaren Brittney Griner en fängelsedom som är ännu en påminnelse av det världen redan visste: Ryssland har felaktigt fängslat Brittney. Det är oacceptabelt och jag kräver att Ryssland släpper henne omedelbart så att hon kan vara med sin fru, sina nära och kära och med sina lagkamrater. Min administration kommer att fortsätta att arbeta med att få hem Brittney så fort som möjligt.”