Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner kan snart bli fri och komma hem från det ryska fängelse där hon suttit häktad sedan i februari. Vita huset har gått med på ett fångbyte där Ryssland erbjuds Viktor Bout, en rysk vapenhandlare som just nu avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA.

Den öppet lesbiska WNBA-spelaren har suttit fängslad i ett ryskt fängelse i fem månader. Hon greps på Moskvas flygplats och anledningen var att man hade hittat vape-patroner med cannabisolja i Griners bagage. Något som är straffbart med upp till tio års fängelse. Griner är enligt USA:s utrikesdepartement gripen ”på felaktiga grunder” och man har försökt att förhandla med Ryssland sedan början av maj.

I början av juli imleddes en rättegång mot Griner där hon erkände att hon ”omedvetet tog in cannabis i landet”, skriver CNN. Hennes advokat menar att hon har använder det i medicinskt syfte efter sin läkares rekommendation.

Tidigare i veckan talade Brittney Griner med amerikansk tv från fängelset och berättade att hon ”väntar tålmodigt” men har ”inga klagomål”.

”Jag vill tacka alla som har kämpat så hårt för BG. Det betyder så mycket för mig och hela min familj”, skrev Brittneys fru Cherelle Griner på Instagram för tre veckor sen.