31-åriga Brittney Griner, som är topprankad inom WNBA,  greps på flygplatsen i Moskva. Anledningen är enligt Ryssland att säkerhetspersonal hittat vape-patroner som innehåller cannabisolja i hennes resväska. Informationen om hennes gripande blev känt i lördags men ska ha skett för över en månad sedan.

Brittney Griner var i Moskva, som många andra professionella basketspelare, för att spela i den välbetalda ryska ligan mellan WNBA-säsongerna.

Griner är öppet lesbisk och gift med Cherelle Griner som nu kommenterat gripandet på Instagram. Hon tackar för visat stöd och ber följare att respektera deras privatliv samtidigt som de arbetar för att försöka få hem Griner.

”Jag älskar min fru av hela mitt hjärta så det här meddelandet kommer från ett av de svagaste ögonblicken i mitt liv.” skriver Cherelle Griner under en bild på henne och frun.

Amerikanska politiker uttrycker nu oro över stjärnans status som frihetsberövad i Ryssland under en tid där USA belagt Ryssland med hårda sanktioner på grund av kriget i Ukraina.

Enligt källor till Yahoo Sports finns det en oro för att Griner ska bli en så kallad ”högprofil gisslan” för Ryssland. Evelyn Farkes som var USA:s biträdande vice försvarsminister för Ryssland mellan 2012 och 2015 säger till The Guardian att ett eventuellt överlämnande av Griners till USA troligtvis kommer att ha en prislapp.

– Om vi vill få ut henne ur fängelset kommer Ryssland att ha villkor. Det skulle kunna röra sig om fångbyte eller så kan de använda situationen för att hota eller utpressa oss att göra något eller avstå från att göra något.

Brittany Griner med hustrun Cherelle T Griner.