Idag höll RFSL sin traditionsenliga partiledarutfrågning på stora scen i Prideparken i Stockholm. Inbjudna var samtliga partiledare från Sveriges riksdagspartier, förutom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I en debattartikel i Expressen förklarade RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely tidigare i veckan varför SD inte var välkomna.

”Sverigedemokraterna är ett parti som hittills bara motarbetat hbtqi-personers rättigheter, och då kan man faktiskt inte förvänta sig en inbjudan”.

Det blev alltså Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C), Johan Pehrsson (L), Märta Stenevi (MP), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) som fick säga sitt om RFSL:s frågor – mitt i det extrema regnovädret.

Så hur gick det? Det var tydligt vilka de två populäraste partierna var bland den Pride-publik som idag var villiga att stå i blåst och spöregn med paraplyer och regnponchon. Klart högst applåder fick Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets Märta Stenevi.

Lööfs populära parad-löfte

Centerpartiets Annie Lööf fick också ta del av jublet när hon delade med sig av ett löfte inför morgondagens Prideparad då högerextrema Alternativ för Sverige (AfS) ska hålla ett möte i Rålambshovsparken, samtidigt som Prideparaden radas upp för att avgå ett stenkast bort på Norr Mälarstrand.

– Imorgon är det Prideparad. Då använder AfS sin demokratiska rättighet och har en demonstration. Men Centerpartiet i Stockholm har sagt att för varje AfS:are som står där imorgon så kommer vi att skänka pengar till RFSL Newcomers. Hatet ska inte vinna.

Hur mycket pengar blir det? undrade QX. 50 kronor per AfS:are bekräftar Lööfs pressis till oss efter debatten. Då får vi kanske hoppas att AfS-medlemmar runt om i Sverige lyssnar på partiets flitiga uppmaningar på sociala medier där de beordrar: ”Alla till Stockholm”.

Stenevis intersex-känga till Dadgostar

Vad var det för känga som publikfavoriten Märta Stenevi gav den andra publikfavoriten Nooshi Dadgostar? Det var på RFSL:s fråga om hur partiledarna ställer sig till medicinskt omotiverade ingrepp på intersexbarn som Dadgostar klumpade ihop det med transvård. En miss som definitivt ska undvikas i en utfrågning under Pride där publiken vet skillnaden.

– Om det är helt omotiverat då är det ju inte motiverat med ingrepp. Men vi har inte landat i en åsikt just nu, utan vi behöver faktiskt titta på det här närmare. Däremot vill jag ändå säga nu när vi diskuterar just transvården att där är vårdens kanske absolut största problem. Det är alldeles för långa köer, det går alldeles för långsamt och många unga människor mår dåligt idag. Det måste vi göra någonting åt. Vårdgarantin måste gälla även denna vård. Nu måste vi verkligen sätta fart med satsningar på transvården. Nu hoppas jag att vi är många som är överens om det.

Då bad Stenevi om ordet.

– Vård av intersexbarn är inte transvård. När vi gör ingrepp på intersexbarn handlar det om att vi trycker in dem i att de ska vara ett av två binära kön. Vilket sen i värsta fall innebär att de behöver transvård senare i livet. Det är precis det här det handlar om. Om inte barnet har fysiska men av hur dem är födda ska vi inte genomföra medicinskt omotiverade ingrepp. Det här handlar om att bygga kön på självidentifikation, sa Stenevi till publikens applåder.

Frågan med klarast svar

Till frågan som var ordentlig uppsmackad på tapeten under våren: Ska omvändelseförsök förbjudas? Det här var den fråga då partiledarna gav kortast och rakast svar. Vilket brukar vara ett gott tecken för att det är välgrundat i partiet.

Dadgostar: Det är vi för. Vi tycker att det ska kriminaliseras. Det finns inget att omvända.

Lööf: Vi vill också förbjuda omvändelseterapi och dessutom stoppa alla skattepengar som går till samfund eller organisationer som arbetar med detta men som också sprider homo- och transhat.

Pehrson: Ja. Förbjud detta hokus pokus, detta kvacksalveri i modern förpackning. Konstiga människor med konstiga uppfattningar. De får säga vad de vill men de ska inte ge sig på andra människor. Och sen pengarna precis som Annie är inne på. De ska inte ha ett öre.

Stenevi: Ja, stoppa omvändelseförsök och stoppa alla pengar för de som utför dem och se till att arbete mot hedersförtryck också omfattar förtrycket mot hbtqi-personer.

Busch: Det här är helt nödvändigt. Det här borde vara en självklarhet men det är inte det. Vi har alldeles för många luckor i lagen som gör att den här typen av påverkningsförsök är möjliga där man försöker tvinga en person att vara någonting annat än det man är. Dessutom det som kallas för omvändelseresor där man skickar iväg framför allt barn och unga på resor och läger för att omskolas att ändra på det mest grundläggande man är som person. Jag har själv sett på nära håll under min uppväxt hur man försökt använda tro och religion för att utverka påverkan för att människor inte ska få vara den man är. Här måste man få till en lagstiftning. Det är fullkomligt glasklart. Regeringen har inte lagt ett sådant här förslag trots att en myndighet har pressat på regeringen att göra det. Men nu är det bara 38 dagar kvar. Får jag sitta i regeringen kommer jag bidra till lagstiftning som förbjuder försök till omvändelse.

Kristersson: Att inte regeringen har lagt det här förslaget är otroligt märkligt med tanke på den förkrossande majoritet som finns i Sveriges riksdag för det här. Den som missbrukar religionens namn vare sig det är kristen religion eller muslimsk med att försöka bedriva påtryckning ska mötas med ett förbud. Vi är för ett sådant förbud.