Lugn, trygg och med ett leende i mungipan. Och så ett stänk av värmländska. Årets ”Pride i vardagen”-person är Pelle Nilsson, programledare i Morgonstudion på SVT, och killen som får oss att vakna på rätt sida.
På gymnasiet fick Pelle välja mellan att sommarjobba på McDonald’s eller på Nya WerlmandsTid-
ningen. Själv tyckte han att McDonald’s lät kul men då klev Pelles pappa in och sa ”nu tar du tidningsjobbet”.
– Det är jag evigt tacksam för, säger Pelle.
På NWT fick han upp ögonen för media och att jobba på en redaktion och han sökte senare till Journalistutbildningen i Stockholm. 2006 fick han sommarjobb på SVT och blev kvar. Idag har han lett Morgonstudion sedan starten för snart fem år sen.
Ska vi börja med att prata om dina arbetstider, när går du upp?
– Klockan ringer 03.00!
Men är det inte fruktansvärt att gå upp då?
– Jag tänker att det är jobbigt att vakna till en väckarklocka oavsett när den ringer (skrattar) Men jag går upp direkt, inget snoozande. Sen går jag i princip rakt igenom duschen, det är som en brandkårsutryckning och så är jag på jobbet 03.30.
När lägger du dig?
– Vid 21.Vi har en källare i huset så de dagar jag sänder sover jag där för att inte störa resten av familjen.
Pelle har två barn, 4 och 7 år och en sambo som han kallar sin ”fru”, trots att de inte är gifta.
– Men förhoppningsvis ska hon bli min fru någon gång, säger han och skrattar.
Vad är svårast med ditt jobb?
– Att vara ordentligt påläst, att hinna göra research. Det kan stressa mig ibland när vi har en gäst som är författare eller artist och jag inte hinner sätta mig in i personens karriär helt och hållet.
Hur är det att behöva ställa obekväma frågor till gästerna ibland?
– Det kan det vara lite jobbigt. Det är lätt att man bara vill ha trevligt och att det ska vara ett gulligt samtal, men jag försöker verkligen tänka på att våga ställa lite ”ogulliga” frågor, för såna frågor får oftast väldigt bra svar.
Blir du igenkänd på stan?
– Mer än jag tror. Jag tänker ju att ingen vet vem jag är, men i går var vi på Gröna Lund och då kom det fram en kille och sa ”du jobbar på tv va?”.
Vilken var den första hbtq-personen du lärde känna?
– Oj… Jag är uppväxt i Karlstad på 80-talet, jag minns inte att jag nånsin träffade någon eller ens hörde talas om någon som var bög då. Det fanns liksom inte i mitt liv, inte ens i sagorna eller på tv… Men jag har för mig att det fanns en Carsten i tv-serien Varuhuset som var bög, eller?
– Jag vet ju några i skolan som kom ut senare i livet, men min första gaykompis som jag har än idag är Anders som jag lärde känna på journalistutbildningen. Vi såg Prideparaden ihop och har kontakt.
Hur mycket Pride har du i din vardag?
– Alltså, jag vaknar ju med en bög tre gånger i veckan numera när jag jobbar med Alex Letic (skrattar). Så man kan väl säga att jag lever varannan-veckas-liv med en kvinna och en man. Jag hörs mer med Alex veckorna jag jobbar än vad jag ser min sambo.
Alex och Pelle började sända mornar tillsammans i våras.
– Det har gått hur bra som helst, Alex är en fantastisk person. Duktig på sitt jobb, inkännande och så jobbar han snabbt. Vi är ett bra par (skrattar).