Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi säger idag till journalisten Natahlie Rotschild att det är ”bullshit” att rabbin David Lazars engagemang i hbtq-frågor är orsaken till att man inte kommit överens om fortsatt anställning. I ett inlägg på Rotschilds blogg säger Posner-Körösi:
”Det finns absolut inget motstånd till hans engagemang i hbtq-frågor. Tvärtom. När frågan om att tillåta samkönade äktenskap i Sverige först diskuterades var den judiska gruppen den första som sa att självklart ska det tillåtas. Vi vet vad det innebär att vara diskriminerade. Jag som har vigselrätt och viger judiska blandäktenskap har också sagt att jag gärna viger homosexuella.”

I artikeln antyds att de strandade förhandlingarna inte orsakats av att huruvida provanställningen skulle förlängas eller ej så som Lazar uppgett, utan istället om nivån på lönen.
Posner-Körösi är upprörd över den kritik som framförts och menar att de protestaktioner som skett, bland dem namninsamlingar, Facebook-kampanjer och planerade protestmöten, inte kommer påverka beslutet.
Man bör sitta ner och prata, diskutera, förhandla kompromissa. Så är jag van att kommunicera med människor och inte genom manifestationer, Facebookuppror, namnlistor, aggressivitet, hat och hot.

Läs hela intervjun med Lena Posner-Körösi här/


David Lazar tvingas bort från Stora Synagogan