Efter tre år i Sverige går rabbin David Lazar och Judiska församlingen i Stockholm skilda vägar.
Lazar har i tre år haft en provanställning men ville nu få fast anställning för att fortsätta arbetet som rabbin vid Stora Synagogan i Stockholm.
– Vid min ålder orkar man inte ha en så osäker anställning, sa han till Radio Sweden.
Bestörtningen är stor inom stora delar av Stockholms judiska församling och klockan 18.30 på fredagskvällen hålls en stödsamling för rabbinen. Redan tidigare har nära två hundra medlemmar i församlingen ställt sig bakom ett upprop till stöd för David Lazar.
Församlingens ledning anger inte direkta orsaker till varför David Lazar inte erbjuds en fast anställning, men i Radio Sweden talas om att kritik mot rabbinens kraftfulla engagemang i HBT-frågor, hans interreligiösa dialog och även att den Israelkritiske rapparen Behrang Miri deltagit vid ett sabbatfirande.
Han säger till Radio Sweden att han varit medveten om att kritik förekommit, om än inte alltid uttalat, men att han från start varit tydlig med sitt engagemang och hur hans som rabbin arbetar.
– Det är en komplicerad dag idag, säger han till Radio Sweden.
Som en direkt reaktion på att David Lazar inte erbjudits fast anställning, och därmed i praktiken sparkats av församlingen, har diskussionerna om möjligheter att starta en ny församling förts med en förhoppning om att David Lazar skulle kunna tillträda som rabbin inom den. Till Radio Sweden säger Lazar att han inte känner till de diskussionerna eller vill kommentera dem. Om sin syn på Stockholms judiska kommunitet i ljuset av att han nu lämnar församlingen säger han:
– Jag tycker det är ett fantastiskt community och Sasha och jag vill gärna stanna här, sa han under intervjun med Radio Sweden.
David Lazar valdes av QX läsare till ”Årets Hetero” förra året för sitt engagemang i hbt-frågor. Under Lazars tid har två Regnbågs-sabbat firats och Stora Synagogan gick förra året för första gången med i Pride-paraden. Om två månader hålls det första judiska homobröllopet i Stora Synagogan.

Hör intervjun med David Lazar i Radio Sweden