Äntligen har en majoritet i riksdagen godkänt den nya könstillhörighetslagen. Detta är mycket bra och ett steg åt rätt håll. Även fast det finns många brister i lagförslaget så är det rätt väg att gå. Det handlar om rätten till sin kropp och till sin egen identitet, två grundläggande rättigheter. Det kristdemokratiska svaret när det gäller den nya könstillhörighetslagen kan inte vara så enkelt som att endast säga nej och hänvisa till problematik som sällan eller aldrig uppstår. Det kristdemokratiska svaret måste vara baserat på värderingar som det okränkbara människovärdet och syskonsskapsprincipen.

Den enskilda personen eller dess juridiska kön kan inte och ska aldrig vara ett självändamål för staten. Genom små gemenskaper bygger vi stora gemenskaper, aldrig tvärtom. Tyvärr har vi sett att den senaste tiden debatt reducerat transpersoner och dess rättigheter till objekt, populistiska rädslor och främlingsfientlighet vilket är under all kritik och inte okej.

Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter! Transpersoner är inga objekt som ”kanske” leder till problem. Återigen, är det okränkbara människovärdet en princip att gå efter. Alla människors okränkbara människovärde gäller även transpersoner.

Det är många av oss inom HBT+ rörelsen som har blivit sårade, nedvärderande och reducerade till statliga objekt för populistiska idéer under de senaste månaderna debatt kring könstillhörighetslagen. Nu är det tid efter denna debatt att visa och stå upp mer än någonsin för HBT + personers rättigheter och möjligheter. För våra rättigheter är inte till för att politiker ska samla poäng inför Pride eller för nedmontering.

HBT + personers rättigheter är mänskliga rättigheter. Det är en kamp värd att ta varje dag. Jag är mycket besviken på Kristdemokraternas inriktning när det gäller den nya könstillhörighetslagen. Jag är mycket besviken på att Kristdemokraterna valt en väg som jag inte anser är kristdemokratisk.

Nu är upp till bevis! Jag öppnar dörren för er som förbundsordförande för Öppna Kristdemokrater.
Menar ni allvar med orden att ni vill förbättra livsvillkoren för transpersoner, låt oss då jobba tillsammans och låt oss på riktigt jobba kunskaps – och faktabaserat. Jag sträcker ut en hand. Jag hoppas Kristdemokraterna tar emot den.