I serien Skola för Guds skull avslöjar Uppdrag granskning att konfessionella skolor i Sverige undervisat om homosexualitet som synd, visat material på aborterade foster och övertygat elever att det finns demoner.

I det tredje avsnittet av granskningen, som släpptes i sin helhet på SVT Play idag, vittnar en grupp tidigare skolkamrater som gick tillsammans på Kristna skolan i Stockholm om att de har fått bestående men från undervisningen.

Emma, som gifte sig med en kvinna, minns hur hon inte ens under vigseln kunde vara helt fri från det hon fått lära sig om homosexualitet i klassrummet.

– Det var liksom den lyckligaste dagen i mitt liv och precis när det ska hända så poppar en tanke upp i mig; ‘oj, gör jag det här?’ Jag fick den där ‘tänk om jag kommer till helvetet’-känslan som jag brukade få som barn. Det var så hemskt att till och med på den bästa dagen i mitt liv så kunde den tanken komma från ingenstans.

Emma möts av igenkänning från sina tidigare skolkamrater som även de fick lära sig att homosexualitet var en synd.

– Vi fick ju lära oss att man kan omvända homosexuella, berättar Hanna.

– Jag var jättehomofob under hela gymnasieperioden och några år till. Det hängde kvar, hur jag såg på människor och dömde dem totalt på grund av deras sexualitet, säger Stefan och minns hur skolpastorn pratade om homosexualitet:

– Det fanns en skolpastor som vid morgonbönen sa ‘om ni känner er attraherad av samma kön, kom till mig så kan vi be’. Det är en så sjuk grej att säga till tonåringar, och vilken kultur det skapar, säger Stefan.

I programmet medverkar endast en elev från den muslimska friskolan Ögårdsskolan i Malmö. Enligt den tidigare eleven fick de även där lära sig att homosexualitet är en synd.

I undervisningen på Kristna skolan minns även de tidigare eleverna att de lärde sig att abort var fel. Bland annat visades material på ”styckade aborterade foster” för barn i tioårsåldern.

Se hela avsnittet av Uppdrag gransknings Skola för Guds skull här!