När Fredrik Reinfeldt presenterade sin nya regering 2006 var det för första gången som Sverige fick en svensk regering med öppet homo/bisexuella statsråd i och med moderaten Tobias Billström och Generaldirektören Andreas Carlgren.
land de totalt 22 nya statsråden var det två som var öppet homo- eller bisexuella.
Generaldirektören för Integrationsverket Andreas Carlgren tog plats i regeringen med ansvar för miljöfrågor. Carlgren var för övrigt en av de första öppet homosexuella politikerna i Sverige. Tobias Billström från Malmö blev Migrationsminister.
Andreas Carlgren var sedan Sveriges miljöminister mellan åren 2006–2011. Tobias Billström var Migrationsminister 2006–2014 samt arbetsmarknadsminister 2010.
De båda statsråden intervjuades i QX decembernummer 2006 och på frågan hur det känns att vara det första homosexuella statsrådet svarade Andreas:
– Jag är förvånad över att det dröjt så länge så att det hann bli jag. För mig är det ett viktigt steg, inte för att jag ska mätas på ett annat sätt för att jag är bög. Jag ska bedömas på samma sätt som alla andra ministrar, men det är principiellt viktigt, ett krav för jämställdhet och likabehandling.