Tiotusentals och åter tiotusentals (inga officiella siffror finns ännu med Out and About anger över 20 000 i paraden) danskar, skåningar och tillresta deltog på en väl bevakat Prideparad som i år, efter Coronan, åter gick den traditionella vägen från Frederiksbergs Rådhus till Rådhuspladsen i Köpenhamn. Av landets 15 + (!?) partier som ställer upp i valet som snart tros utannonseras av statsminister Mette Frederiksen (s), syntes bland annat Enhedslisten, Konservative med statsministerkandidaten Søren Pape Poulsen, De Frie Grønne, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre och Venstre.

Till skillnad från paraden i Stockholm är det få som dansar bakom paradvagnarna. Stockholms egen primadonna, Leo B, var på Choice Hotels vagn och fick många att dansa trots att högtalarna knappt räckte mer än 30 meter. I övrigt är ”dansvagnarna” mer utformade som privata gester som vi åskådare får titta in på!

Men till skillnad från Stockholm, där svenska regler sätter stopp för ett folkligt firande, är det gatufesterna som utmärker Copenhagen Pride. Utmed Pisserenden (dvs Studiestæde), vid Fluidfestivalen där Dj Pamela spelade mellan musikakterna, vid legendariska Centralhjørnet och såklart på Regnbuepladsen och Rådhuspladsen pågick festen till midnatt.

I år var det extra säkerhet runt paraden, där tunga lastbilar blockerade alla tvärgator utmed paradvägen och Dykes on Bikes ersatts av stora svarta polisvagnar med X-Ray-fotografering av hela paradvägen. Allt för att inget skulle gå snett!

Sen kom Oslo Pride som ledde hela paraden som ett uttryck för vår solidaritet med Pridefirandet som fick ställas in på grund av terrordådet mot London Pub. Därefter Asylsökande, Kiev Pride och så Köpenhamn Pride själva med Malmö Pride strax efter. Totalt 133 avdelningar, varav en stor del var olika företag. Och såklart allt från AIDS-Fonden, LBGT+ Danmark, Femø, några få av gayställena, Christiania, unga och äldre och en lång rad glada deltagare och inte minst festglada åskådare utmed hela paradvägen.

Mette Frederiksen valde att krama om Prides politiske ordförande Lars Henriksen vid starten, men inte gå med i själva paraden.

Bilderna från lördagens Pride delas upp i flera gallerier så du enklare kan se dem i mobilen.