– Varför får jag inte ha den!? Du använder den aldrig.
Han torkar kroppen efter duschen och börjar hänga upp tvätten som precis blivit klar.
– Varje gång jag ska berätta det är det som om orden knyter sig. Orden fastnar i halsen och jag får ont i magen. Du vet, som du kanske känner när du inte vågar något, men behöver göra ändå? säger jag och fyller handfatet med vatten och börjar raka mig.
– Vad är det som har hänt?

Rakhyveln har börjat bli slö och den river mer än vanligt på kinden. Jag har inte mycket till skäggväxt, men tillräckligt för att fylla handfatet med svarta strån så att det perfekt vita porslinet befläckas. Varmvattnet från duschen bildar imma på badrumsspegeln och jag försvinner.

– Han skrev till mig på nätet. Han hade ingen bild. Det hade inte jag heller. Men han verkade snäll. Tomas heter han och var 17 år, skrev han. Rågblond, normal kropp och hade precis flyttat hemifrån. Jag var nyfiken och ville så gärna träffa någon som fattade vem jag var. 14 år och hade nyss kommit på det här med killar.
Jag rakar överläppen och försöker se igenom imman på spegeln, men går mest på känsla och hoppas på att inte skära mig.
– Men när ni träffades var han inte 17 och han var inte som du trodde?
– Nej. Han var allt annat än jag trodde. Han var närmare 30 än 17 år. Vi möttes i Stadshagen, nere i tunnelbanan. Det var bara industrier där tidigare, så det var öde på perrongen. När han kom mot mig såg jag bara en stor man. Rågblond, visst, men jag kände äckel. Jag minns inte helt hur han ser ut, nu. Men jag har sett honom på stan några gånger och då vet jag att det är han. Jag hatar honom inte längre.

Kaffebryggaren puttrar till och jag påminns om att jag snart måste gå för att hinna i tid till jobbet.

– Han satte mig i sin bil. Det kändes som evigheter när vi åkte till honom. Vad jag minns från resan är en kvinna vid ett övergångsställe som vi stannade för. Henne minns jag nästan helt perfekt, i alla fall hur hon såg ut i ansiktet. Hon var blond. Jag försökte få ögonkontakt med henne, men fick det aldrig. Tomas hand låg på mitt lår och klämde om det.
– Varför mötte du upp honom?
– Jag var nyfiken. Ingen visste något och porrsurfandet var en plåga med modem och han sa att han hade porrfilmer som jag kunde låna, om jag ville. När vi kom hem till honom så satte han på porrfilm. Jag satt tyst i hans noppriga soffa och vågade inte röra mig.

Vattnet mot kinderna svider till och jag ser att jag sluntit med hyveln på höger tinning. Jacket är blodrött och jag lägger en bit toapapper på såret, som de gör på film. Jag sätter på mig boxers och byxor och häller i farten upp en kopp kaffe.
– Tomas började klä av mig och tog tag i mig för att lägga mig i sängen. Han stank av parfym och var fuktig om kroppen. Han var så stor. Så tung. Han tog på mig och tog mina händer och förde över sig själv. Han ville väl att jag skulle smeka honom. Jag ville kräkas, men vågade inget annat än att göra som han ville. När det började göra ont… är det som om jag inte minns längre vad som händer. Jag är där, men inte där. Det gör bara ont.
– Micke. Han våldtog dig? Varför har du inte sagt något?

Jag börjar gråta kontrollerat. Det är bara tårar som rinner, men allt är under kontroll. Det svider om kinderna.

– Den där flaskan med Armaniparfym är en present, men jag kan inte använda den. Det påminner för mycket om då. Om Tomas. När han var klar med mig satte jag på mig kläderna. Han låg kvar i sängen, som en valross. Jag var äcklad av mig själv, av honom och allt omkring. Porrfilmen stod fortfarande och rullade i bakgrunden och då lägger jag märke till flaskan med parfym som står bredvid TV:n. Armani. Därför kan du aldrig ha Armani. Precis innan jag ska gå erbjuder han pengar för att jag ska hålla tyst. Han fattade aldrig att jag ändå inte kommer att säga något. Allt var ju mitt fel. Det var jag som följde med honom.
– Nej, Micke. Det var inte ditt fel. Han var den vuxne och har ett ansvar. Han förstod vad han gjorde.
– Om det var det som innebar att vara bög… så ville jag inte vara det, det är vad jag minns att jag kände så väldigt länge.

Jag ställer tillbaka parfymen där den brukar ligga – Oöppnad. Jag diskar koppen och går in i badrummet igen. I spegeln ser jag mig själv tydligt och klart. Imman är borta och såret på höger tinning har torkat och lämnat pappret med en strimma av rött. Jag kommer att klara mig fint och jag är ett igen.

Det som hände mig för femton år sedan har fått ett namn. Det kallas för grooming. Jag behöver berätta för att det är lättare att skriva om det än att prata om det. Jag har alltid varit bättre med orden i text. Det var en kväll som jag egentligen inte vill minnas, men som jag har lärt mig att leva med och jag vet att fler med mig har lärt sig att leva med vad de har utsatts för. Sedan finns det dem som aldrig kommer att kunna leva med det.

Egentligen hade jag all stöttning jag behövde för att prata om det som hade hänt, men jag vågade inte. Det skulle ha inneburit att komma ut som homosexuell. Det skulle också ha inneburit att skada mina föräldrar, inbillade jag mig själv. Men sanningen är att om jag bara hade pratat om det hade jag fått hjälp med att förstå redan då att det inte var mitt fel det som hände. Jag hade fått hjälp med att komma vidare snabbare och Tomas hade troligen blivit åtalad för våldtäkt. Nu blev det inte så. Men jag vet att han var den vuxne och hade ett ansvar för mig som barn. Det är så det fungerar och det är så det ska fungera.

Nu är det jag som är vuxen. Nu är det jag som vill ta ansvar och dela med mig om vad jag råkade ut för.

Mikael Wallentin Åström

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Det är olagligt sedan 2009. Enligt polisens hemsida om grooming är det i de flesta fall män som söker kontakt med unga flickor, men även unga pojkar drabbas.

Här kan du läsa polisens råd och hur du ska göra för att anmäla om du själv har blivit utsatt:

surfalugnt.se kan du få mer information och tips på hur du kan göra för att surfa säkrare.

På hbtq-sajten Qruiser finns en åldersgräns på 15 år för att bli medlem. Men yngre hbt-personer blir medlemmar på sajten trots den regeln.
Att äldre kontaktar minderåriga med sexuella närmanden har sedan sajtens start varit förbjudet. Vuxna som bryter mot reglerna stängs av. Ovälkomna sexuella närmanden kan och skall anmälas så att Qruisers support och abuse-personal har möjlighet att agera.