Igår höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tal i Nordstan för att sedan förtidsrösta på Drottningtorget. Buschs torgmöte lockade flera åhörare, varav en stack ut.

Iklädd Ebba Busch-mask, svart nätbrynja, vita stövlar och en svallande blond peruk mellan benen ställde sig kvinnan på en pall i publikhavet och höll upp en skylt med texten: ”Ebba Busch fake it till you make it”.

Men protesten blev kortare än planerat efter ett polisingripande. I filmmaterial publicerat av SVT Väst syns hur kvinnan förs bort och sätts i en polisbil med fyra poliser.

I en intervju med Göteborgs-Posten förklarar kvinnan att protesten var planerad som en tyst protest riktad mot KD-ledarens uttalanden i hbtq-frågor genom åren samt partiets värderingar.

– De vänder kappan efter vinden. Exempelvis går Ebba i Prideparaden och säger att alla ska få älska vem de vill, men vad betyder det egentligen? Det är bara ord. Därav ”fake it till you make it”, säger hon till GP.

Till SVT säger kvinnan bakom protesten att hon känner att hennes yttrandefrihet har kränkts genom gripandet.

– Högern är ju annars väldigt måna om yttrandefriheten. Till exempel att man ska få bränna koranen helt gränslöst. Då är det konstigt att jag inte får stå med ett plakat, säger hon till SVT Väst.

Polisen har inte kommenterat den specifika händelsen men till SVT säger tillförordnade chefen för polisen i Storgöteborg Anders Börjesson att gripandet utefter beskrivningen ”låter lite märklig” samtidigt som han utrycker sitt förtroende för citypolisen.

– Jag vet inte vad som hänt och det kan finnas skäl till gripandet som jag inte känner till.

Kvinnan förs bort av polis.