Under en presskonferens i lördags meddelade Serbiens president Aleksandar Vučić att landet inte längre kan stå värd för Europride som planeras mellan den 12 och 18 september, med evenemangets kronjuvel – Europride Parade planerad till den 17 september.

Vučić erkände att sexuella minoriteters rättigheter hotas i Serbien men att regeringen intensivt pressats av högergrupper och representanter från den serbisk-ortodoxa kyrkan för att ställa in Pride, rapporterar Radio Free Europe.

– Det är ingen fråga om huruvida de är starkare. Men vid en viss punkt klarar man inte av att uppnå allt. Så är det, sa Vučić.

I presskonferensen lyfte även presidenten fram oroligheterna i Kosovo och ekonomiska utmaningar som en anledning till att ställa in. Han passade också på att kasta in en tröstande regnbågsmorot genom att ge landets öppet lesbiska premiärminister Ana Brnabić fortsatt förtroende som premiärminister.

Beskedet om att Europride var inställt landade inte väl hos arrangörerna som hävdar det motsatta.

– President Vučić kan inte ställa in någon annans event. Europride är inte inställt och kommer inte att ställas in. Under ansökningsperioden för Europride 2022 lovade premiärministern Ana Brnabić att Europride har regeringens fulla stöd. Och vi förväntar oss att de håller det löftet, säger Kristine Garina chef för European Pride Organizers Association (EPOA).

Vidare skriver EPOA att ett förbud mot Europride-festivalen vore olagligt.

–Att hålla en pridefestival är en mänsklig rättighet enligt Europadomstolen. Alla försök att förbjuda Pride är ett lagbrott.

I ett uttalande fördömer Stockholm Pride president Vučićs försök att ställa in Europride.

”Att Serbiens ledning kan komma att vika ner sig för påtryckningar från religiösa ledare och högerextremister är ett svaghetstecken från ett land som förhandlar om medlemskap i EU. Europeiska värderingar måste gälla även i Serbien” skriver de på sin hemsida.

Upptakten till Europride 2022, som ska bli första gången någonsin som ett land i Balkan agerar värd för evenemanget har inte varit problemfritt. För knappt två veckor sedan uppmanade bland annat den serbisk-ortodoxa biskopen Nikanor Bogunović folket att göra motstånd.

”Europride-deltagare kommer att ta sig till Belgrad för att stoltsera och vanhelga staden Belgrad, Serbiens heliga stad. Vi höjer våra röster mot sådant folk. Jag kommer att förbanna alla organisatörer och deltagare för något sådant. Jag kan inte göra mycket. Om jag hade haft ett vapen skulle jag ha använt det. Jag skulle ha använt den kraften om jag bara hade den, men det har jag inte” sa biskop Nikanor i ett tal utanför en kyrka.