Det var en sån där ljus försommarkväll. Elvira, som snart skulle fylla 16 år hade tillsammans med sin flickvän bestämt att kvällen skulle spenderas på en picknick-filt i en park i Gävle, där de bor.

Det var nykära och hade bara varit ett par i två månader.

– Det var en sån där sweet tonårsgrej som alla tonåringar borde få göra utan att känna sig hotade, säger Elvira.

De hade packat med sig en liten högtalare för att lyssna på det nya Harry Styles-albumet, vitlöksbröd som de fått av sin lärare och en påse godis att dela på.

Ett gäng unga killar sätter sig vid ett bord i närheten. De är högljudda och snart riktas skriken mot Elvira och flickvännen.

– De skriker ”är ni lesbiska?”, ”sug av mig” och massa saker sen tystnar de ibland och skrattar. De var lite yngre än oss, typ 12, vilket är ovanligt. Men det var ändå så tydligt att de hade något slags maktövertag.

Elvira och flickvännen hade lagt ut sin picknick-filt nära en kulle och efter ett tag försvinner killgänget bakom den. Då kommer plötsligt stora asfaltsbitar flygandes över kullen.

– Som tur var träffar de inte oss. Jag tar upp min kamera och börjar filma. De börjar komma närmare oss och jag säger att jag filmar och att jag kommer att anmäla dem om de gör något mer.

Killarna täcker över sina ansikten och fortsätter närmare.

– En av dem har en stor pinne i handen och skriker att vi ska sluta filma. De säger att vi är äckliga och att de ska komma efter oss, och hitta var vi bor.

Inget mer händer den kvällen. Men efter det byter Elvira och flickvännen picknick-ställe för resten av sommaren.

Blev du inte rädd? 

– Nej. Det är lite sorgligt att säga men jag är ganska van vid trakasserier tyvärr. Det räcker med att vi håller handen eller sitter bredvid varandra för att folk ska komma fram till oss för att säga saker, och försöker få reaktioner, säger Elvira och fortsätter:

– Jag utgår från att folk inte vill skada oss som individer men de ser hbtq-personer som lite av ett skämt och det är påfrestande.

Senast för en vecka sedan blev det hotfullt igen.

– Vi var på Stortorget och då var det ett grabbgäng med SD-tröjor och epatraktorer som kom fram och frågade om vi var gay och ett par. Jag försökte att vara trevlig och samtidigt undvika dem så mycket som möjligt. För att inte provocera.

Vågar du hålla din flickväns hand fritt efter dina erfarenheter? 

– Ibland påverkar det mig. Men då påminner jag mig om hur viktigt det är för andra unga att se att vi finns.