År 2017 blev Lalehs låt Bara få va mig själv framröstad till Årets svenska låt av QX-läsare. På plats på Cirkus för att ta emot pris på Gaygalan var Lalehs vän Samuel Jacobsson. Iklädd en specialgjord t-shirt med en bild på Laleh och texten ”Bara få va mig själv”.

På scen höll han ett långt tal där han förklarade varför Laleh hade bett just honom att flyga till Stockholm från Los Angeles där han då bodde för att ta emot hennes pris.

”När hon ringde mig för att be mig ta emot priset i hennes vägnar började jag hoppa upp och ner av glädje. Jag var så exalterad. Hon sa att jag också förtjänade ett pris eftersom jag precis har gjort något som jag har velat göra i hela mitt liv: Jag har kommit ut som gay till min familj och min släkt” berättade Samuel till publikens applåder och fortsatte:

”Låten Bara få vara mig själv talar direkt till mitt hjärta, för i hela mitt liv har jag flytt från den jag är. Och idag bestämde jag mig för att sätta stopp för det. Jag kommer inte att se ner på mig själv längre. Jag har förlorat två underbara vänner till självmord på grund av att de fått höra att det inte var okej att vara som de var” konstaterade han samtidigt som allvaret lade sig över Cirkuspubliken innan han fortsatte att berätta om sin egen längtan efter kärlek.

”I hela mitt liv har jag längtat efter att hitta någon att älska och bli älskad av, men hur kan man göra det när man inte älskar sig själv? När samhället avvisar dig och oss är det farligt. Men när vi avvisar oss själva så blir det dödligt. Nu har jag äntligen förstått att för att hitta kärlek måste jag först älska mig själv. Så om du där ute är rädd för att komma ut som jag själv har varit under mina 42 år på jorden – Jag älskar dig, kom ut och bara va dig själv” avslutade Samuel.

Uppmanade lyssnare att lämna hbtq och vända sig till Jesus

I helgen höll den religiösa gruppen Sista tiden från Gränna i evenemanget ”HBTQ – Kan man välja?” där två personer som beskriver sig själva som ”före detta homosexuella” föreläste om hur de slutade vara homosexuella. En av föreläsarna var just Samuel Jacobsson som nu, fem år senare sjöng en annan melodi.

”Till alla er som lever i hbtq vill jag säga, det pågår ett djupt inre bedrägeri. Du har blivit lurad att tro att du kämpar för något vackert som kärlek och equal rights. Det låter väldigt fint men det är inte sanning. Du och jag är inte våra sexuella luster och drifter, vi är skapade till Guds avbild och när vi tar emot Jesus blir vi adopterade som Guds barn och friden och glädjen som kommer med det övergår allt förstånd. När du har smakat på den sanna friheten så kommer du gladeligen inte bara lämna homosexualitet utan allt annat som kan separera dig från Jesus.

Här kan du se när Jacob föreläser om att sluta vara homosexuell. Och i filmen nedan från 2:17:10 kan du se hans tal från QX Gaygala 2017.