För ter veckor sedan lät Serbiens president Aleksandar Vučić meddela att EuroPride-paraden blivit ”inställd”. Arrangörerna, bland annat Civil Rights Defenders i Sverige, gick snabbt ut med budskapet att så inte var fallet. Enligt plan skulle paraden genomföras och det var den Serbiska statens ansvar att skydda paraden.

I lördags samlades tusentals personer i Belgrad för att kräva ett förbud mot att hbtqi-personer får uttrycka sina åsikter i landet, något QX skrivit om tidigare.

Idag kom så den serbiske presidentens budskap att EuroPride förbjuds att arrangera en parad på lördag.

EuroPride 2022 hålls för första gången i ett land där det finns ett aktivt motstånd, från den ortodoxa kyrkan, högerextrema och andra rysk-vänliga grupper. Festivalen inleddes under måndagen och förutom paraden är det 100-talet evenemang inplanerade.

Flera protester mot EuroPride har genomförts i Belgrad. Här den 29 augusti med ryske president Putin på plakaten tillsammans med tjetnikgeneralen Dragoljub Draza Mihailovic

Ett av de evenemang som hålls är en konferens om mänskliga rättigheter dit Serbiens öppet lesbiska premiärminister Ana Brnabic är inplanerad för att hålla öppningstalet. Den europeiska Pride-organisationen EPOA, som delar ut värdskapet för städer som vill arrangerad EuroPride, säger att de kommer ställa henne till svars.

– Förbudet visar ett totalt misslyckande för hennes politiska ledarskap och ett totalt misslyckande för Serbien att skydda de grundläggande rättigheterna för sina medborgare. Inget land med självrespekt skulle ge efter för huliganism, säger EPOAs ordförande Kristine Garina.

EPOA meddelar att de som planerar att gå i Prideparaden kommer, trots förbudet att genomföra paraden, att samlas på lördag. Bland dessa ”tusentals hbtqi+ personer och allierade som readn befinner sig i Belgrad för att delta i EuroPride”.

– Vi är här och vi kommer att samlas, säger Garina.

Ett tiotal ledamöter från EU-parlamentet kommer att resa till Belgrad för att delta. En av de som kommer vara med är vänsterpartiets Malin Björk ”för att visa mitt helhjärtade stöd till alla mina hbtqi-syskon.”

– Serbien är ett EU-kandidatland och nu måste EU-kommissionen visa att det inte är okej att kränka människors grundläggande rättigheter, som mötesfriheten. Det kan inte bli tal för Serbien att gå med i EU just nu, äsger Björk.

Enligt ett pressmeddelande från Malin Björk kommer förhandlingar om att trots att återfå demonstrationstillståndet pågå fram till lördag.