Även om en majoritet av det franska folket ställer sig bakom den nya könsneutrala äktenskapslagen och att den vunnit laga kraft, så samlades hundratusentals personer idag i en ny protest mot reformen. Budskapet var att barn mår bäst av att ha en ”riktig” familj med en far och en mor och att man motsatte sig ”förändringar”.
Den anti-homorörelse som samlats i motstånd mot äktenskap även för homopar har starkt stöd från högeroppositionen och olika religiösa grupperingar. Förhoppningen är att man till nästkommande lokala val av nya borgmästare, skall få så många som möjligt valda som kommer sätta käppar i hjulet för samkönade par som vill gifta sig.
Rörelsen är en av de mest politiskt kraftfulla i västra Europa som riktar sig mot att jämställa homosexuella relationer med heterosexuella.
De stora manifestationerna genomfördes samma dag som filmjuryn i Cannes utsåg det lesbiska kärleksdramat La Vie d’Adele chapitres 1 et 2 till vinnare av Guldpalmen.
Juryns Steven Spielberg förtydligade idag på en fråga att valet inte är politiskt: ”för mig är filmen en fantastisk kärlekshistoria”, sa han enligt Berlingske.dk.