I Nigeria har representanthuset röstat för ett lagförslag som förbjuder samkönade äktenskap. Gifter man sig med någon av samma kön riskerar man 14 års fängelse.

Lagförslaget har tidigare röstats igenom i senaten och i en första omgång godkändes lagen i representanthuset, 2012. Nu har den röstats igenom där igen och för att lagen ska bli verklighet krävs bara presidenten, Goodluck Jonathans, underskrift.

Hbtq-personer har det redan svårt i landet. Sexuella kontakter mellan män är redan förbjudna och i flera delstater råder sharialagar, vilket innebär att homosexuella män kan till dömas döden.

Homosexuella kvinnor straffas med piskrapp. Det har också rapporterats om att lesbiska utsätts för våldtäkter i syfte att de ska bli straighta och det nigerianska fotbollslandslaget har sagt att lesbiska inte är välkomna i laget.

Enligt förslaget så kriminaliseras arbete för hbtq-rättigheter. Går man med i en hbtq-förening riskerar man upp till tio års fängelse.

Storbritannien har fördömt lagen och hotar att dra in sitt bistånd till landet, vilket innebär att också stödet till Nigerias hiv/aids-program kan komma att dras in. Blir lagen verklighet riskerar hbtq-personer att trakasseras och utsättas ytterligare. Men nigerianska politiker menar att lagen är bra, eftersom den ”höjer moralen”.

Nigerias ambassadör i Stockholm har inte velat svara på frågor angående lagförslaget.

Tidigare:
Äktenskapsförbud hotar i Nigeria
Nigerias parlament röstade för äktenskapsförbud
Skärpta anti-homolagar på väg i Nigeria