Den ryske presidenten Vladimir Putin meddelade under fredagen vid en ceremoni i Moskva att fyra delar av Ukraina som resultat av så kallade folkomröstningar nu anses vara en del av Ryssland.

Under talet, som till stor del formades till en attack på västliga demokratier, valde han att följa den ryska ortodoxa kyrkans patriark Kirill och varna för de rättigheter som homo-bisexuella och transpersoner har i länder som motsätter sig Ryssland aggression mot Ukraina.

Enligt tidningen Telegraphs referat av talet förklarade han att Ryssland skall försvara ”traditionella värderingar”. Han anklagade väst för att ”förneka religion och familj” ochf rågade åhörarna retoriskt om de var beredda att offra dessa ”traditionella värderingar” för att kunna integreras med väst.

– Skulle ni vilja att Mor och Far i Ryssland, i vårt land, skall ersättas av förälder 1 och förälder 2, sa han i talet som handlade om att annektera delar av Ukraina.

– Vill ni verkligen, fortsatte han, att våra barn i småskolan skall få lära sig om perversioner och vägar mot samhällets nedbrytning.. idéerna om att det finns andar kön än man och kvinna och idéerna om könskorrigerande kirurgi?

I samband med hans beskrivning av vad som lärs ut i väst använde han även beskrivningen av detta som ”ren och skär satanism”, citerar The Guardian från talet.