I sin predikan i Kristus Frälsarens katedral i Moskva talade den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud Patriark Kirill i söndags om det han kallar ”det försämrade läget i Donbass”, den östra del av Ukraina där två områden utropat sig själva som självständiga stater. Kirill använder inte invasionen och krigföringen mot Ukraina, som Putins Ryssland nu genomför, för just det.

Han förklarar kriget mot grannlandet med att västvärlden som hävdar världsherravälde påtvingar alla länder ”gayparader” för att de skall bli accepterade. I predikan, som refereras av Queer.de, menar patriarken att separatisternas Donets och Luhansk ”förkastar” västvärldens grundläggande värderingar och att de under åtta år utsatts för förstörelse eftersom de motsatt sig att omfamna dessa. De västerländska värderingarna som sägs vara ”lyckliga” menade han i sin predikan utmärks av överdriven konsumtion och ”det som ser ut som friheter”.

”Det krav som många ställer på att ha Gay Pride-parader är en test av lojalitet mot denna mycket mäktiga värld; och vi vet att människor eller länder som motsätter sig dessa krav, inte blir en del av denna värld utan de blir till främlingar för denna värld.”

Patriarken Kirill, som har stort inflytande i Ryssland, har vid flera tidigare tillfällen gått till hård attack på regnbågsrörelsens krav på likställdhet inför lagen såväl i Rysslands som internationellt och kallas av Queer.de för medansvarig till Rysslands allt hårdare lagar och policies riktade mot homo-bisexuella och transpersoner.