När moderaternas partiledare Ulf Kristersson med tilltänkta regeringskollegorna kristdemokraternas Ebba Busch, liberalernas Johan Persson liksom Jimmie Åkesson, från stödpartiet Sverigedemokraterna, presenterade det så kallade Tidöavtalet vid en presskonferens, togs inte hbtq-frågor upp.

I själva avtalet nämns dock just hbtq och sexuell läggning vid några tillfällen.

I Tidöavtalet presenteras ett ”paradigmskifte” i synen på asylmottagande där huvudlinjen är att Sverige inte skall vara mer generösa än vad EU-rätt och andar internationella förpliktelser kräver.

Det är just inom detta område som också hbtq-personer nämns. De fyra partierna lovar att en ”översyn” av asylprocessen skall göras inkluderat ”bedömningen av ärenden gällande bl.a, konvertiter och hbtq-personer”. Exakt vad det betyder framgår inte.

Som en del av paradigmskiftet anges antalet kvotflyktingar till Sverige bli 900 per år. Bland dessa skall ett urval göras utifrån bedömningen om det finns en ”välgrundad prognos för god integration” i Sverige och till svenska värderingar, Kvinnor och flickor liksom hbtq-personer skall prioriteras.

Tredje gången hbtq tas upp är när det gäller anhörighetsinvandring. Definitionen av ”familj” skall enligt avtalet ”bli så snäv som EU-rätten och folkrätten tillåter”.

Men så läggs det till att familjebegreppet ska ”fortsättningsvis vara neutral i förhållande till kön och sexuell läggning och inkludera par som på grund av t.ex. hedersrelaterat förtryck eller förtryck mot hbtq-personer inte hade möjlighet att dela hushåll i hemlandet.”

Liberalerna har fått in skrivningar om skolans ansvar där det slås fast att ”ökade insatser” skall till för att motverka ”förtryck och kränkningar på grund av kön, sexuell läggning eller könsidentitet.

Lagstiftning riktad mot hedersrelaterat förtryck och hedersrelaterade maktstrukturer skall skärpas och utredning ske om ”behov av lagändringar i syfte att s.k. omvändelseterapi under hot eller på annat sätt tvinga någon att försöka förändra sin sexuella läggning ska vara förbjudet”.  I detta stycke nämns inte, som tidigare, förbud mot omvändelseterapi när det handlar om könsidentitet. Och det läggs till att förbud mot omvändelseterapi skall utredas med ”respekt för grundlagsskyddade fri- och rättigheter, såsom religionsfriheten.”