I helgen är det dags för Sveriges nordligaste pridefestival

På fredag går startskottet för Luleå Pride och på invigningningen finns bland annat Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, och Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå. Helgen kommer bjuda på föreläsningar, uppträdanden och artister som Alcazar, Cleo, Moa Svan och Nour el Refai och många många fler. Och så blir det självklart en prideparad genom staden.

Nu när det bara är några dagar kvar, hur känns det? Är allt under kontroll?
– Det känns superbra. Vi är laddade och ser verkligen fram emot helgen. Det enda vi är lite oroliga för är regn men vi hoppas att solen kommer att lysa på oss. Förhoppningsvis blir det en minst lika bra festivalhelg som förra året. Det är givetvis mycket att fixa så här några dagar innan allt drar igång men läget är ändå hyfsat under kontroll.

Hur har förberedelserna gått till?
– Vi har jobbat med festivalen sedan årsskiftet. Det är jag och min kollega Linda Moestam som är projektledare för Luleå Pride. Vi har bollat tankar och idéer med RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse och även med en arbetsgrupp med prideaktivister. Det är RFSL luleå och norra Norrbottens län som står bakom festivalen. Arbetet är väldigt mångsidigt. Det handlar om allt från sponsring, artistbokningar, hitta föreläsare, göra programblad och så vidare. Att få ihop en grym festival helt enkelt. Ett väldigt roligt jobb.

Har ni något tema?
– Vi har inget uttalat tema på festivalen men många av våra föreläsningspunkter har ett internationellt fokus. Sen är det viktigt för oss att lyfta fram kvinnliga artister, kvinnliga dj:s och den vegetariska och veganska kosten. Precis som förra året blandar vi föreläsningar, musik, workshops och teater med klubbkvällar och olika aktiviteter. Vi tror att fest och politik är den bästa kombinationen. Festivalen är gratis precis som förra året. Vi håller till i Stadsparken i centrala Luleå, på Storgatan 13 och på Lillan.

Vad ser du själv mest fram emot i helgen?
– Jag ser fram emot hela festivalen såklart med alla olika delar. Men givetvis kommer prideparaden att vara en av höjdpunkterna (lördag 15 juni klockan 15.00) och även pridefesterna på Kafelino. Jag är även peppad inför en rad föreläsningar och artistuppträdanden som exempelvis Alcazar och Cleo. Moa Svan som konferencier kommer också att bli en höjdpunkt.

Tre tips på saker man absolut inte får missa?
– Jag tycker absolut inte att någon får missa vår invigning nu på fredag den 14 juni klockan 17.30 i Stadsparken. Bland annat kommer Ulrika Westerlund att invigningstala. Sen tror jag att Emelie Lysholms dragworkshop på lördag den 15 juni blir helt fantastisk. Missa heller inte Andreas Lundstedts föreläsning om hans liv med hiv på Lillan på söndag den 16 juni.