Igår lämnades ett lagförslag in till det ryska underhuset (statsdumanen) som väntas träda i kraft i november, rapporterar den ryska tidningen Izvestija. Det är en utökning av den ökända och internationellt kritiserade lagen mot ”hbtq-propaganda” från 2013 som kriminaliserade ”främjande av icke-traditionella sexuella läggningar” för personer under 18 år.

Den utökade lagen ska bland annat göra det olagligt att informera om homosexualitet som läggning, om könskorrigeringar och att informera om att det finns barnfria familjer. Förslaget är heltäckande och gäller även på internet samt för alla åldrar.

Utländska medborgare som bryter mot lagen får högre straff än ryska medborgare – 70 000 svenska kronor kan böterna landa på för en icke-rysk medborgare samt ett 15 dagar långt fängelsestraff. Juridiska personer kan få böter på över en miljon svenska kronor och nedstänging av verksamhet i 90 dagar, rapporterar Open Democracy.

Lagförslaget beskrivs av de politiker som utformade den som ”en reaktion på den attitydförändring för den moderna synen på familj, kön och barnafödande med syfte att upprätthålla nuvarande lag och ordning i Ryssland”.