I stadsdelen Hyllie i södra Malmö brann en lägenhet natten till fredagen den 22 juli i år. Inne i lägenheten hittades en medvetslös man som fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Den mördade 35-åringen levde enligt polisen ”ett rikt socialt liv med många vänner”. Han var öppet homosexuell vilket gjorde att polisen inte kunde utesluta hatbrott.

I en tidigare publicerad artikel i QX berättade 35-åringens bästa vän Björn om saknaden och chocken. Han beskrev sin förlorade vän som en ”mångfacetterad” person som ”inte höll sig själv tillbaka”.

– Han lyssnade och hade en förmåga att leva sig in i andras situationer. Det blev väldigt innehållsrika samtal när han var med, berättade Björn.

I slutet av augusti gick polisen i Malmö ut och vädjade efter tips från allmänheten. Det fanns ingen misstänkt för brottet och de uppgav att de var intresserade av alla iakttagelser från personer som vistats i närheten av adressen i stadsdelen Hyllie i Malmö dagarna runt mordet. Nu har utredningen gått framåt och en 23-årig man hemmahörande i Malmö har häktats misstänkt för mord och grov mordbrand.

Gripandet av 23-åringen skedde förra onsdagen och han begärdes häktad förra fredagen. Till Sydsvenskan säger polisen att det däremot inte var tips från allmänheten som ledde fram till gripandet.

– Det har skett genom inre spaning. Utredarna har tittat på andra anmälningar för att jämföra modus. Där har man hittat en specifik anmälan som man intresserat sig för, säger kammaråklagaren Helena Lundström till Sydsvenskan.

Den häktade 23-åringen är sedan tidigare ostraffad. För en månad sedan ansökte däremot en man om kontaktförbud mot 23-åringen vilket nekades.

– Det är tillfredsställande att vi nått fram till en misstänkt även om vi har mycket kvar att göra i ärendet, säger Louise Pålsson som är utredningsledare för grova brott i Malmö.