Tisdagens mellanårsval ser inte ut att ha blivit den stora seger som Trumps Republikaner hoppats på. Det ser ut som att partiet nu får en majoritet i Representanthuset, men det kommer dröja till i december innan det blir klart hur maktförhållandena kommer bli i Senaten.

Flera öppna hbtq-personer har haft uppmärksammade framgångar rapporterar Washington blade.

Becca Balint, 54 år, gift med Elizabeth R. Wohl tar som första öppet lesbiska från delstaten Vermont plats i Representanthuset för Demokraterna. Även Maura Healey, 51, som valdes till guvernör i delstaten Massachusetts skriver historia som första öppet lesbiska på den posten.

Maura Healey och Becca Balint skrev regnbågshistoria vid mellanårsvalet i USA.

The LGBTQ Victory Fund, som är en av de mest kända organisationer som. samlar in stöd till öppna regnbågskandidater, skriver i en kommentar att de två ”sprider lavendel och krossar glastaket” med sina segrar som bägge ser ut att sluta med en betryggande majoritet över 60%.

Även Robert Garcias vinst i Kaliforniens 42a Congressional District kallas historiskt. Garcia, 44, gift med Matthew Mendez var tidigare borgmästare i Long Beach är född i Peru och blir därmed den första öppet gay invandraren som tar plats i Representanthuset.

Klart är även att Colorados guvernör, Jared Polis, 47 år gift med Marlon Reis, omvaldes till sin post liksom Chris Pappas, 42, som återvaldes till Representanthuset för New Hamsphires första distrikt.

Ett antal val är ännu inte avgjorda. Bland annat står det och väger i delstaten Oregon mellan öppet lesbiska Tina Kotek (Demokraterna) och Christine Drazan (Republikanerna), som inte tillhör de republikaner som står bakom Donald Trumps påståenden om att presidentvalet inte skulle ha gått rätt till.

Totalt har The LGBTQ Victory Fund gett sitt stöd till 411 kandidater i 49 delstater liksom Washington D.C, Guam och Amerikanska Jungfruöarna.

I Kaliforniens folkomröstning kring att skydda aborträtten i konstitutionen ser ja-sidan ut att vinna stort. Motsvarande omröstningar i Michigan, Montana, Vermont och Kentucky ser ut att säkra upp kvinnors rätt att besluta över sin egen kropp.