Genom bloggen Pappa pappa dotter och Instagramkontot med samma namn delar John och Johan Valencia med sig av livet som tvåbarnsföräldrar till döttrarna Miriam och Astrid. Deras äldsta dotter Miriam är fem år och kom till dem när hon var ett år genom en familjehemsplacering. När hon var två år skrevs vårdnaden över till John och Johan från Miriam biologiska föräldrar.

Nu sprids felaktigt information om att processen inte ska ha gått rätt till. I arabisk media som Al Jazeera och på muslimska och islamistiska forum påstås Miriam vara en muslimsk flicka som kidnappats av socialtjänsten för att placeras med ett homosexuellt par, vilket Sydsvenskan var först att uppmärksamma.

”Beviset” för att Miriam är muslim menar desinformatörerna är att hon har ett muslimskt namn och att ”inga svenskar döper sina barn till Miriam”. Men i själva verket valdes namnet av hennes biologiska föräldrar för att de helt enkelt tyckte att det var fint.

Desinformationsdrevet har skapat starka reaktioner och familjen Valencia har fått motta hundratals hotfulla meddelanden.

– De skriver att vår dotter skulle vara muslim och att hon har blivit kidnappad från sin muslimska mamma och att hon ska föras tillbaka till henne. Det här är falska uppgifter, hon är inte muslim och kommer inte från muslimska föräldrar, hon är född av en kristen kvinna, säger John till QX.

Meddelandena som John och Johan har fått är främst skrivna på engelska och arabiska. Men det finns även några som skriver hotfullt på svenska.

– I ett meddelande som vi har fått skriver man till exempel att vi snart ska ”få hembesök”.

Är ni rädda? 

– Jag är mer arg och förbannad över att någon vill förstöra och sätta skräck i vår familj genom dessa lögner. Det är obehagligt.

John berättar att de har tät kontakt med polisen om säkerhetsläget.

– De gör allt de kan för att skydda oss. Än så länge har vi kunnat leva på som vanligt och inte behövt ha skyddad identitet.

Igår gick de ut på sin Instagram för att återigen tydliggöra hur Miriam kom till familjen. De delar också med sig av en bild på Miriams biologiska mormor Anna Söderbäck som fortsatt har en nära relation med sitt barnbarn och hela familjen Valencia. Till Sydsvenskan berättar Miriams mormor själv om varför barbarnet familjehemsplacerades.

– Vi försökte låta Miriam bo med sin mamma, men det gick inte. Hon behövde stöd. John och Johan är helst fantastiska. Det är så mycket kärlek och de har tagit in mig i familjen sen dag ett.