Under onsdagen meddelade USAs Högsta domstol beslut i två ärenden som rör möjligheten för par av samma kön att gifta sig.
Dels gäller det klagan mot Defence of Marriage act där äktenskapet genom lag definieras endast omfatta par av olika kön. Högsta domstolen beslutade med siffrorna 5 för och 4 mot att det strider mot konstitutionens femte tillägg.
Domstolen valde även att inte pröva ett beslut i februari förra året av Ninth Circuit Court of Appeals i Kalifornien.
I Kalifornien har frågan om äktenskap för samkönade par blivit en långdragen politisk och juridisk kamp. I delstaten fick samkönade par möjlighet att gifta sig 2008 efter ett domstolsbeslut, men kort därpå röstade en majoritet av delstatens befolkning för att begränsa äktenskapet till att endast omfattas av par av olika kön.
Därmed skulle de par av samma kön som hunnit ingå äktenskap fråntas redan givna rättigheter. Den i Kalifornien baserade domstolen beslutade att en folkomröstning som fråntar vissa grupper deras rättigheter strider mot konstitutionen. När nu Högsta domstolen genom att inte ta upp beslutet till prövning därmed låter det gälla innebär det därmed att äktenskapet åter blir könsneutralt i Kalifornien. Gayrörelsen och homo- bisexuella med vänner jublar idag i USA och världen över.
– Vi gläds idag med alla gifta samkönade par i USA som nu, genom domslutet, har givits de fullvärdiga rättigheter som gifta par de borde haft från början, kommenterar RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund domslutet.
– Det är en stor framgång för amerikanska aktivister, där många organisationer haft detta som en av sina mest prioriterade frågor under lång tid. Samtidigt är det glädjande att undersökningar visar att majoriteten av den amerikanska befolkningen nu också stödjer samkönade äktenskap, säger hon.


Äktenskapsförbud upphävt igen