Den 2 februari ska Centerpartiet välja en ny partiledare att ta över efter Annie Lööf, det blir antingen Elisabeth Thand RingqvistMuharrem Demirok eller Daniel Bäckström.

De tre kandidaterna är nu på en turné för att visa upp sig inom partiet och diskutera politik. Det var på en sådan utfrågning i Piteå igår kväll som favorittippade Daniel Bäckström fick en fråga han inte var beredd på.

Skulle du gå längst fram i Pridetåget som tidigare partiledare gjort och kommer du att viga samkönade par?

Bäckström blev först svarslös och sa sedan att han behövde ”fundera” på om han skulle viga samkönade par. Medan de andra två kandidaterna hade lättare att landa i sina svar, som blev ”ja”.

– Då kommer jag nog att behöva fundera på frågeställningen. Och kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna, sa Bäckström.

När QX frågar Claes Nyberg som är ordförande för Centerpartiets HBTQ-nätverk om hans tankar kring den ”funderande” Bäckström efterlyser Nyberg tydlighet framåt.

– Jag både förväntar mig och tror att alla de tre som nu kandiderar står upp för den djupt förankrade liberala politik vi i Centerpartiet har i hbtqi-frågor. Med det kommer förstås också en förväntan att en partiledare ger uttryck för den både i ord och handling. Jag utgår från att även Daniel tydligt bekräftar det i alla sammanhang framöver.

– Jag ser gärna att han tar chansen att bli ännu tydligare i de många utfrågningar som återstår. Det är också därför vi har en öppen process där våra medlemmar kan ställa sina frågor och avgöra vad som är viktigt i den partiledare de helst vill se.

På frågan om vilken kandidat Nyberg helst ser som partiledare avböjer han att svara.