P3 dokumentären Hockeymordet handlar om ishockeyspelaren Peter Karlsson från Västerås. Den 11 mars 1995 knivhuggs han till döds av en 19-årig man med nynazistiska sympatier. Det extrema våldet som han riktade mot Peter har en förklaring enligt 19-åringen. Peter ska nämligen ha utsatt honom för ett homosexuellt närmande.

29-årige Peter var en lokalkändis i Västerås under tidigt 90-tal. Han spelade i elitserielaget Västerås IK och var mycket omtyckt, ”en sån som alla gillar”. Hockeyspelarna var ofta ute och festade tillsammans, men fredag den 10 mars 1995 var han ute själv. Han går till innestället Extremes där Carola ska uppträda. I baren beställer han shots och öl.

– Det var ett gäng runt omkring honom som jag inte kände igen. När man har jobbat på krogen länge i den här lilla staden som jag bor i så lär man känna igen folk. Och de här killarna som hängde runt honom kände jag inte igen. De såg lite annorlunda ut, inte riktigt som skinheads men lite åt det hållet, minns en bartender som jobbade under Peters sista kväll.

Något händer mellan Peter och killgänget, vakter ingriper och Peter förs ut tillsammans med en annan man. Timmar senare upptäcker en jourhavande glasmästare att en person ligger på en cykelväg. Han stannar sin bil för att se hur mannen mår.

– Det är blod överallt. Det är som en slaktarbod. Ett tag trodde jag att han hade blivit skjuten med ett hagelgevär. Sådana skador var det, säger glasmästaren Göran.

Han larmar räddningstjänsten och strax anländer den första polisbilen till platsen. En av poliserna tror sig känna igen mannen, men det är svårt att se eftersom blod pumpas ur hålen från knivhuggen i ansiktet, huvudet och magen.

– Det är groteskt. Han har i princip huvudet mot mitt knä när han drar sitt sista andetag. Jag tänkte ‘det måste vara han’.

Kort efter lyckas polisen bekräfta att den mördade mannen är ishockeyspelaren Peter Karlsson, ”han som alla gillar”. Media spekulerar i motivet bakom brottet, Expressen tror att det var bråk. Men förundersökningen ska leda polisen till en 19-årig nynazist som senare erkänner mordet och uppger ”förmildrande omständigheter”. Han menar att Peter har utsatt honom för homosexuella närmanden, en provokation som triggade honom att knivhugga Peter 64 gånger.

– Vi kan konstatera att Peter har gjort närmanden mot killar förut, framför allt när han har varit onykter. Men de närmandena har varit försiktiga och taffliga. Han har lagt armen runt deras axlar, han har frågat en om en god natt-kram innan han lämnat krogen, han har frågat en om de ska ta sällskap. Det har varit väldigt försiktiga närmanden, berättar utredaren Anders Pommer till P3 dokumentär.

Peter var inte öppet gay. I utredningen framgår det att han endast berättat om sin läggning för ett fåtal vänner.

– Det märks hur laddat det var på den tiden för folk sa ‘stackars anhöriga, inte nog med att han har blivit mördad, sen får de reda på det här. Att han är homosexuell’. Som att det var en sorg som var nästan lika stor, säger Pommer.

Lyssna på hela P3 dokumentären Hockeymordet och läs QX tidigare reportage Mördad för sin läggning som delvis handlar om mordet på Peter Karlsson.