Dags att ta ställning mot Putin

Stockholm Pride är precis på gång att starta i Sveriges huvudstad, men våra tankar flyr till våra vänner i öst, till alla de hbt-personer som dagligen förtrycks i Ryssland. I ett pressmeddelande som Stockholm Pride skickade ut tidigare idag uppmanar de Sveriges maktelit att ta kampen mot Putin.

”Rysslands förbud mot så kallad ‘gay-propaganda’ är ett direkt slag mot såväl Prideorganisationerna i landet som mot de ryska aktivister som kämpar för hbtq-frågan. Därför utmanar nu Stockholm Pride Sveriges makthavare – twittrare, näringslivsprofiler, ledarskribenter, politiker, programledare – alla som har en röst – att använda den och ta ställning för mänskliga rättigheter.”

Efter meddelandet har flera medier skrivit om ämnet. Bland annat skriver Eva Franchell på Aftonbladets Ledarsida idag att homosexuella inte får bli syndabockar, att vi behöver fler rakryggade politiker som Birgitta Ohlsson och Mona Sahlin som vågar ta kampen. Hon ställer sig också frågan, var finns Sveriges utrikesminister? Han som annars är otroligt flitig och kommenterar orättvisor på Twitter har inte yppat ett ord den senaste tiden. Men efter Eva Franchells undran och Prides uppmaning tog det inte lång tid förrän ett tweet dök upp i feeden där Carl Bilds skrev:
”Hate-mongering against LGBT persons on the rise in Russia after recent law. Repulsive. Inhuman.”.

Han länkar även till en artikel som skrevs den 25 januari då den ryska Duman endast hade lagt lagen som förslag men det var först i juni som Putin skrev under den nya antihomolag.

RFSLs ordförande Ulrika Westerlund har under hela våren försökt få ett uttalande från Carl Bildt utan framgång.
– RFSL har uppmanat Carl Bildt att uttala sig hela våren utan resultat. Mig veterligen är det här det första uttalandet Carl Bildt har gjort i den här frågan och jag skulle önska att UD, och Carl Bildt, även uttalade sig mer formellt och inte enbart via en tweet, säger Ulrika Westerlund till QX.

RFSL har sedan flera år en tät kontakt med de ryska hbt-organisationerna och är i ständig dialog med dem om vad vi kan göra. RFSL kommer nu tillsammans med Stockholm Pride att anordna en insamling och tidigare har RFSL även samlat in pengar tillsammans med bland annat QX.
– Det är viktigt att de styr och berättar för oss vad vi kan göra för att hjälpa till och just nu vill de att vi ska trycka på våra politiker och få dem att tydligt markera mot utvecklingen och så är de i behov av ekonomisk hjälp. De jag pratat med uppskattar också initiativ som till exempel demonstrationer utanför ryska ambassader, säger Ulrika Westerlund.

Öppna moderaterna skriver, även de i ett pressmeddelande, att Sverige måste börja agera mot den ryska homofobin. Putin har tillammans med den ryska Duman drivit igenom en rad lagar som strider mot mänskliga rättigheter och de flesta är enade i frågan. Det är dags att Sverige tar ställning och säger ifrån.
– Det är sorgligt att se hur utvecklingen i ett högt tempo gått rejält bakåt i Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter för hbt-personer. Det är surrealistiskt att ett land i Europa stiftar lagar som leder till övergrepp mot sina egna medborgare. Ryssland behöver få veta att det är oacceptabelt 2013, säger Fredrik Saweståhl, förbundsordförande i Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund i en kommentar till den senaste utvecklingen i Ryssland.

Det bubblar i de svenska medierna. Krönikor, debattartiklar och ledarsidor fortsätter att rikta stark kritik mot Ryssland och framförallt Putin. Johannes Forssberg skrev i förra veckan på Expressen Ledare att Sverige borde pryda vår OS-trupp i regnbågsflaggan.
”Hur många ryska hbt-personer ska behöva mördas för att svenska olympier ska våga säga ifrån?”

Kampanjer på sociala medier

På olika sociala medier startas nu olika motaktioner. Bland annat sprids återigen hashtagen #GoWest, en kampanj som startades i maj.
– Vi i Sverige har möjlighet att ta stafettpinnen och se till att kampen för Rysslands hbtq-personer inte går Putin förbi. I maj lanserade vi kampanjen #GoWest just för att uppmärksamma världen på hur situationen för hbtq-personer i Ryssland ser ut. Om vi tillsammans ser till att #GoWest ännu en gång blir ett trending topic i Ryssland kan vi räkna med att Putin får vetskap om att Sverige står bakom landets hbtq-aktivister och deras frihetskamp, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride.

På Facebook har det startats flera event bland annat ett där de vill se att den svenska ambassaden i Ryssland hissa prideflaggan under Stockholm Pride.