Vad gör egentligen en hbt-minister?
– Jag arbetar för mänskliga rättigheter och allt som ingår i det. Man försöker förändra attityder i samhället och motverka homofobi. Sedan arbetar man också med sakfrågor.
– Det finns inget område där vi så snabbt kunnat förändra samhällets attityd. Vi har adoption, könsneutrala äktenskap och har avskaffat tvångssteriliseringen. Det är stora segrar! Men kvar finns också mycket att göra, säger Erik Ullenhag.

Varför behövs en hbt-minister?
– Det krävs ett brett engagemang från hela regeringen, så det är inte bara jag själv som kan lösa de problem som finns. Jag fungerar som en blåslampa som lyfter och väcker liv i frågor.

Vilka utmaningar ser du i framtiden?
– Regeringen håller på att ta fram en samlad strategi för hbt-personer. Hur attityder och bemötande mot hbt-personer kan förbättras. Hur hbt-personers och regnbågsfamiljers hälsa och vardag kan förbättras. Tyvärr glöms transpersoner ofta bort. I dag förekommer våld och trakasserier mot hbt-personer. Vi måste arbeta mot homofobin.

Vad ska du göra under Stockholm Pride?
– Jag ska medverka på Pride house och så ska jag gå i paraden. Det kommer att bli en häftig upplevelse och jag är stolt över att vara hbt-minister, eftersom jag får vara med och påverka och låta individen bestämma över sitt eget liv.

I dag, klockan 12, möter Erik Ullenhag RFSL och RFSL Ungdom i Kulturhuset. Vilka hbtq-frågor är viktigast enligt Erik? Och hur går det med den planerade hbt-handlingsplanen?