Markus Gisslén känner många igen från populära gayställen som Gossip och Bee Bar i Göteborg. Men sedan ett år tillbaka jobbar han som verksamhetsledare på RFSL Sjuhärad i Borås, ett år som han själv beskriver som ett slags uppvaknande med nyfunnen aktivism.
– Ja, verkligen. Det här året har varit omvälvande.
Sjuhärad består av åtta kommuner och RFSL Sjuhärad är för tillfället den tredje största RFSL-avdelningen i Sverige. Det grundades 1971 och har sitt kansli och lokal i centrala Borås. Här finns bar, dansgolv och mysiga avdelningar med soffor och fåtöljer.
– Vi jobbar aktivt och hårt för att synliggöra att vi finns, sprida medvetenhet och kunskap i hela upptagningsområdet. Min uppgift är skolutbildning, hiv-prevention, ungdomsgård, café, pub, klubb, säger Markus och berättar att de har ungefär 100 gäster varje gång på klubbkvällarna på Magasinet som klubben kallas.
Folk kommer åkande från närliggande städer.
– Ja, en kille i Falköping har dessutom en buss så han kör hit alla, berättar Markus och tillägger att de har många gäster från Göteborg.
Tillsammans med verksamhetschefen och eldsjälen Tulay Orre jobbar Markus mycket med att försöka hitta olika artister, föreläsare, teman för att erbjuda medlemmarna något extra.
– Målet är att sprida kunskap och medvetenhet, men även att erbjuda en mötesplats, ett vardagsrum, för våra medlemmar. En trygg plats, ett stöd för den som behöver. Men jag vet inte om jag varit så här engagerad om det inte var för att jag märker hur mycket det behövs och hur samhället ser ut idag, Framför allt de ofrivilligt ensamma, som man inte ser ute, men som jag möter i skolan.
Markus har det senaste året besökt över 100 skolklasser där han informerar om hbtq.
– Jag var själv mobbad i skolan och vet hur ont det gör att höra kommentarer på rasterna. Det sätter djupa spår. Så jag vill vara den där personen som jag själv hade behövt då, någon som säger att jag inte är ensam och att det är okej att känna så här.
Efter att han varit i klassrummen är det flera elever som kommit ut för honom. Som vill ha enskilda samtal.
– Det är ett tufft klimat i skolorna och många mår dåligt och jag märker särskilt hur oerhört viktig transfrågan är. Jag möter nästan någon i varje klass jag är i som är ickebinär eller känner sig född i fel kropp.
Han märker även hur klimatet hårdnat.
– En elev jag hade på gymnasiet spände ögonen i mig från första stund och ifrågasatte allt jag sa. Vid ett tillfälle sa han att han tyckte att såna som jag borde avrättas. Och deras lärare mumlade bara något och började svamla om att om alla skulle vara homosexuella skulle vi inte kunna fortplanta oss! Jag kokade inombords men behöll lugnet och vi gjorde en orosanmälan till rektorn efteråt.

”Jag vill vara den där personen som jag själv hade behövt, någon som säger att jag inte är ensam”

 

Kan du lyfta fram några av höjdpunkterna under ditt första år på RFSL Sjuhärad?
– Ja, klubbverksamheten är jättekul och ligger mig varmt om hjärtat. Man måste vara medlem i RFSL för att komma in så det kommer bara folk som verkligen vill vara där. Och det är lugn och trygg miljö med underbar stämning, det är sån fest! Och jätteblandat i åldrarna.
– Sen vill jag nämna ungdomsverksamheten, förutom att vara ute och prata i skolor har vi en Queer ungdomsgård varannan fredag och då kommer det 50-70 ungdomar varje gång! Jag tror rekordet är 88 st, Det är helt galet. Alla är mellan 13-18 år, och jag har aldrig hört någon säga eller kalla någon för något elakt en enda gång. De spelar musik, man spelar spel och kommer och pratar med oss som jobbar där. Många har det skit i skolan och är hemmasittare, det enda stället de går till är till vår ungdomsgård för att de känner sig trygga och välkomna. Dessa kvällar är livsviktiga för vissa ungdomar.
– Sen vill jag nämna Checkpoint som jag tycker är oerhört viktig, där kan man testa sig för hiv och syfilis och få svar på 5 min. Många unga vet inte ens vad hiv och aids är idag…Och jag möter straighta som tror att det bara är bögar som drabbas.

Snart är det dags för Borås Pride som ni arrangerar, vad händer då?
– Ja, Borås Pride blir jättestort i år. Vi har bland annat en egen pridelåt, artisten O’Dorian med låten Army of Lovers där Vladimir Medvedev (som har problem med uppehållstillståndet i Sverige) sjunger de ryska bitarna i låten. Och det är en låt som är bra på riktigt. Pridepark hålls i Stadsparken och efter paraden kommer Magnus Carlsson och Linda Bengtzing hålla i allsången. Här på RFSL blir det stora fester och Magnus som är från Borås uppträder här på fredagen. Sen ska vi visa filmen Stockholm 1982 och få besök av Steve Sjöqvist som fick hiv 1987 och var den första personen i Sverige att få medicin.
Men Markus själv kommer inte vara med under lördagens avslutning.
– Nej, tyvärr. Jag är uppbokad sedan flera år tillbaka till en stor hundtävling i England som jag ska döma. Jättekul att åka dit, men jättetrist att missa paraden.
Hur lever livet annars i Borås?
– Det är bra, jag är singel och bor med min son varannan vecka. Mitt ex och hans nya kille bor bara en bit bort. Jag har två hundar. Det är klart att jag hoppas träffa någon snart, men jag stressar inte.
Handen på hjärtat, hur mycket saknar du Göteborg?
– Mycket, eller jättemycket. En dag kommer jag nog flytta hem igen, men just nu är det fullt fokus på Borås och RFSL och att få jobba med mina fantastiska kollegor. Att se så många som jobbar hårt och ideellt är beundransvärt. Det är både kul och inspirerande. Och att känna att man göra nytta och att vi faktiskt räddar liv med vårt arbete. Det blir inte större än så.